Υποθαλάσσιο πάρκο δημιουργεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο με στόχο την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού.
Το έργο θα είναι το πρώτο που γίνεται με τη συγκεκριμένη τεχνική και με στόχο τις καταδύσεις σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και έχει μελετηθεί και θα υλοποιηθεί με δαπάνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.
Η παρουσίαση του έργου έγινε στο Επιμελητήριο Λασιθίου από τον Διευθυντή Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κώστα Ντούνα που είχε την ευθύνη εκπόνησης της μελέτης και ωρίμανσης του έργου.
Η πρωτοβουλία στηρίζεται από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του τονίζει πως η συγκεκριμένη υποδομή είναι
πρωτοποριακή και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.
Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, όπως εξήγησε εισαγωγικά ο νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης, όταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Νίκος Τζανόπουλος κατέθεσε την ιδέα στον πρώην νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη.
Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασάκης, μετά από πολλές χρονοβόρες διαδικασίες και εγκρίσεις από 12 υπηρεσίες το έργο είναι πλέον έτοιμο για να υλοποιηθεί. «Τώρα περιμένουμε την τελική έγκριση για να προχωρήσουμε στο έργο. Πιστεύω ότι θα προσφέρει πάρα πολλά στον καταδυτικό τουρισμό. Θα βοηθήσει στην ανάπτυξή του και παράλληλα θα βοηθήσει την ανάπτυξη των ιχθυοπαποθεμάτων στην περιοχή, επίσης την θαλάσσια χλωρίδα αφού είναι ένα έργο βασισμένο στην πολιτική της πράσινης ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Αναστασάκης.
Ο νομάρχης εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το έργο και θα γίνει ένα πόλος έλξης καταδυτικού τουρισμού, υποστηρίζοντας το μοντέλο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Αντίστοιχα έργα έχουν γίνει σε άλλες περιοχές αλλά όχι με αυτή την αντίληψη που το προετοίμασε το ΕΛΚΕΘΕ, τόνισε στην παρουσίαση του ο κ. Ντούνας, κάνοντας παράλληλα μια εκτενή αναφορά σε αντίστοιχα εγχειρήματα πόντισης υφάλων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ο κ. Ντούνας παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο κατασκευής των υφάλων, τα υλικά τους που είναι συμβατά με την περιβαλλοντική αντίληψη και έδωσε εικόνες εφαρμογών των υφάλων, που κατασκευάζονται με ειδικό τρόπο έτσι ώστε να μπορούν οι θαλάσσιοι οργανισμοί να κινούνται ανάμεσα και παράλληλα να αναπτύσσεται ενδιαφέρον για την κατάδυση.
Τόνισε δε ότι στο μέλλον μπορεί να αναπτυχθεί και το σενάριο της πόντισης ενός πολεμικού πλοίου που θα δίνει την εικόνα ενός ναυαγίου, το οποίο θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τους δύτες, εφόσον προηγουμένως έχουν αφαιρεθεί όλα τα υλικά που κρίνονται επικίνδυνα.
Σε σχέση με το οικονομικό όφελος του έργου ο κ. Ντούνας εκτίμησε ότι τα έσοδα του πάρκου, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, το πρώτο έτος θα είναι της τάξεως των 150.000 ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια μπορεί να φτάνουν τα 500.000 - 600.000 ευρώ.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου