www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

'Ερχεται «ψαλίδι» στις υψηλές συντάξεις

Μείωση στις υψηλότερες συντάξεις και μικρή αύξηση στις χαμηλές από το έτος 2018, προκαλεί το νέο σύστημα υπολογισμού των παροχών στο οποίο κατέληξε, μέσα στο Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και θα ανακοινώσει αύριο εκτάκτως ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.


Διάσταση απόψεων

Κατά τη διάρκεια διαδοχικών συνεδριάσεων της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, και παρά τη διάσταση απόψεων που εντοπίζεται ως προς το ύψος των συντελεστών με τους οποίους θα υπολογιστεί το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης, έχουν οριστικοποιηθεί τα εξής σημεία του νέου ασφαλιστικού:

- Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα ισχύσει από το 2018, αλλά στην αρχή θα επικρατήσει ένα μεικτό σχήμα. Δηλαδή, ένα τμήμα της σύνταξης (π.χ. τα 10 τελευταία έτη μιας 35ετίας) θα υπολογίζεται με το σύστημα ανταπόδοσης και το υπόλοιπο (τα 25) με το ισχύον, έως ότου καταργηθεί σταδιακά. Οι συντελεστές αναπλήρωσης για κάθε έτος εργασίας θα κυμαίνονται από 0,9% ή 1% έως 1,6%. Θα
αυξάνονται κάθε 5 έτη, ενώ για το μάξιμουμ παραμονής στην εργασία βίου (40ετία) θα προβλέπεται αυξημένος συντελεστής αναπλήρωσης 2%.

- Με το νέο σύστημα οι υψηλότερες συντάξεις θα υποστούν μείωση από 10% έως και 20%, ενώ σχετική βελτίωση προβλέπεται για τις χαμηλές συντάξεις λόγω της πρόσθετης αναλογικής σύνταξης. Επομένως, οι συντάξεις με 15ετία που σήμερα είναι 486 ευρώ θα ανέλθουν στα 550 ευρώ.

- Η βασική σύνταξη θα χορηγείται στο ηλικιακό όριο που χορηγείται και η αναλογική (55 ετών για τις μητέρες, 60ό στο γενικό όριο) και όχι αργότερα. Μόνον στους απόρους θα καταβάλλεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Για τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά θα θεσμοθετηθεί και δυνατότητα ανταπόδοσης και σε όλους όσοι έχουν διανύσει ένα μικρό χρονικό διάστημα ασφάλισης ( 5 ή 7 χρόνια) που σήμερα δεν θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης.

- Δημιουργείται κέντρο ελέγχου για την παρακολούθηση του συνολικού ποσού που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι από πολλαπλές συντάξεις, προκειμένου να τεθεί πλαφόν στο συνολικό ύψος των συντάξεων από περισσότερους φορείς. Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης, διότι απουσιάζει η μηχανογραφική σύνδεση των Ταμείων. Το πιθανότερο είναι να τεθεί πλαφόν στη συρροή των συντάξεων και να μη μεταβληθεί το ισχύον για τη χορήγηση σύνταξης από ένα Ταμείο.

Αναφορικά με τους χρόνους εφαρμογής του νέου συστήματος επιβεβαιώνεται ως έτος-κλειδί το 2018, ενώ σε κανονική ισχύ θα τεθούν και οι ρυθμίσεις Πετραλιά. Πάντως, έχει ιδιαίτερη σημασία η δημοσιοποίηση της ρύθμισης, αφού είναι μία από τις σπάνιες στιγμές του υπ. Εργασίας που αναγκάζεται να συντάξει ένα νομοσχέδιο σχεδόν μέσα σε δέκα ημέρες.

Στο κενό η τιμολόγηση

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μία άλλη σημαντική παρέμβαση του υπουργείου που αφορούσε τη νέα τιμολόγηση των 89 ακριβών -για τα Ταμεία- φαρμάκων έπεσε στο κενό, αφού δόθηκε ακόμη ένας μήνας παράτασης στην κυκλοφορία των σκευασμάτων με τις ίδιες υψηλές τιμές.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: