www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Η προσεκτική δίαιτα βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ

Μια δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, καθώς επίσης ορισμένα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο να κρατήσει μακριά τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής νευρολογίας Νικόλαος Σκαρμέας.


Οι άνθρωποι που έτρωγαν επιλεγμένες τροφές, οι οποίες κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου, εμφάνισαν 40% μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Η έρευνα, υπό την εξειδικευμένη στη νόσο ερευνήτρια Γιάν Γκου του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια της Ν.Υόρκης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Archives of Neurology” (Αρχεία Νευρολογίας), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

«Η δίαιτα είναι πιθανότατα ο ευκολότερος τρόπος να μειώσει κανείς τον κίνδυνο της ασθένειας», σύμφωνα με την Γκου. Όπως είπε, αφού δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία της νόσου, η έγκαιρη πρόληψη είναι αναγκαία, ειδικά όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι κάποιος.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει την ωφέλεια επιμέρους τροφών και ουσιών για την αποφυγή του Αλτσχάιμερ, όμως η νέα έρευνα μελέτησε το θέμα της διατροφής από συνολική σκοπιά. Διαπίστωσε ότι ορισμένες τροφές, όπως τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στο βούτυρο και το κόκκινο κρέας, πρέπει να αποφεύγονται, ενώ αντίθετα άλλες ουσίες όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες Ε και Β12 κλπ.

Η νέα έρευνα μελέτησε επί τέσσερα χρόνια τη διατροφή περίπου 2.150 υγιών ατόμων άνω των 65 ετών και τους έκανε ελέγχους για Αλτσχάιμερ ανά 18 μήνες. Από αυτά τα άτομα, τα 253 τελικά εμφάνισαν τη νόσο.

Όσοι εμφάνισαν τις λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης της ασθένειας, έτρωγαν περισσότερες σαλάτες με λάδι, ξηρούς καρπούς, ψάρια, τομάτες, πουλερικά,, φρούτα μπρόκολα και άλλα λαχανικά, ενώ παράλληλα κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας και τα λιγότερα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη διατροφή έχει διπλό όφελος. Από την μια έμμεσο, επειδή προστατεύει την καρδιά από εμφράγματα και τον εγκέφαλο από εγκεφαλικά, που μπορεί να τον καταστήσουν πιο ευάλωτο στο Αλτσχάιμερ. Από την άλλη έχει άμεσο όφελος, καθώς οι συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες (ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά κ.α.) προστατεύουν άμεσα τον εγκέφαλο.

Οι υπάρχουσες θεραπείες βοηθούν στην καταπολέμηση ορισμένων συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, που πλήττει πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία της.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: