Επιστήμονες ανακάλυψαν τις τροφές που συμβάλλουν στη μακροζωία του ανθρώπινου οργανισμού
Στις σαρδέλες, στα ρεβίθια και στα ακτινίδια βρίσκεται, μεταξύ άλλων, το μυστικό της «αιώνιας» νεότητας. Ελβετοί επιστήμονες από την Ακαδημία Δερματολογίας και Ογκολογίας Βίντερ, μαζί με ιταλούς συναδέλφους τους από τα Πανεπιστήμια της Σιένα, της Φλωρεντίας και του Μιλάνου ανακάλυψαν όλες εκείνες τις τροφές που εμποδίζουν τη δημιουργία ρυτίδων, και κατ΄ επέκταση συμβάλλουν στη μακροζωία του ανθρώπου, και συγκρότησαν μια νέα δίαιτα κατά των γηρατειών.
Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 120 ατόμων διαφορετικών φύλων και ηλικιών, έδειξε ότι τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα μπισκότα, οι τούρτες, τα γλυκά και τα πλούσια σε ζάχαρη
ροφήματα και ποτά, διαθέτουν γλυκαιμικό δείκτη (GΙ) ο οποίος επηρεάζει αρνητικά το δέρμα. Στα τρόφιμα αυτά, τα λεγόμενα και υψηλής μη ενζυμικής γλυκοζυλίωσης (ΑGΕ, ΑdvancedGlycation end Ρroducts»), τα μακρομόριά τους έχουν υποστεί μετατροπές, δεσμεύοντας πρωτεΐνες του πλάσματος, παρεμβαίνοντας στη φυσιολογική λειτουργία των ιστών και οδηγώντας στην υπερπλασία τους.
«Είναι γεγονός ότι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα προκαλούν γλυκοζυλίωση. Οταν η γλυκοζυλίωση συμβαίνει στο κολλαγόνοβλάπτει τόσο το ίδιο όσο και τα κύτταρα που το παράγουν. Το τελικό επακόλουθο είναι η διέγερση της διαδικασίας της γηράνσεως με μείωση της ελαστικότητας του δέρματος», υποστηρίζει ένας άλλος ειδικός στη διατροφή και στην αντιγήρανση, ο καθηγητής του Ιατρικού Αισθητικού Κέντρου του Λονδίνου, o δρ Τζορτζ Ρόμαν. « Κάθε γλυκοζυλίωση στο κολλαγόνο θέτει τις βάσεις για ρυτίδες και απώλεια της ελαστικότητας», προσθέτει με τη σειρά του ο αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Ανθρώπινης Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δρ Νίκολας Περικόνε.
Ως την ηλικία των 28 με 30 ετών το δέρμα είναι απαλό και σφριγηλό, καθώς το κολλαγόνο τού χαρίζει αντοχή και η ουσία ελαστίνη του προσδίνει ελαστικότητα. Από την ηλικία των 30 ετών όμως ο οργανισμός μας αρχίζει να μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα την πρώτη εμφάνιση των ρυτίδων. Αυτές καταπολεμούνται με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στον οργανισμό μας και εμποδίζουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα του σώματος.
Τα αντιοξειδωτικά αυτά στοιχεία καθυστερούν τον ρυθμό της φυσιολογικής γήρανσης, ενώ παράλληλα εξουδετερώνουν ένα μεγάλο μέρος της αρνητικής επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας και άλλων παραγόντων, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου. Ο οργανισμός μας όμως, επειδή δεν μπορεί να παράγει από μόνος του όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες, πρέπει να τις προμηθεύεται από τις τροφές.
Οι πρώτες επιλογές σε τροφές πλούσιες σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες είναι τα ρεβίθια, τα φασόλια και οι φακές, που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης. Τα καρότα, οι ντομάτες, η πάπρικα και το λάχανο περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ η βιταμίνη C, η πιο σημαντική βιταμίνη για το δέρμα, βρίσκεται εν αφθονία μέσα σε πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και μούρα.
Σημαντική είναι και η αντιγηραντική βοήθεια που προσφέρουν τα διάφορα φλαβονοειδή, όπως το τσάι, οι φράουλες, τα κρεμμύδια, τα μήλα και τα σταφύλια, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι μπανάνες, τα ακτινίδια, οι πατάτες και το κόκκινο κρασί, καθώς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, D, Ε και βήτα-καροτίνη. Οι ειδικοί προτείνουν επίσης το κρέας ψαριών που είναι πλούσιο σε «καλά» λιπαρά, ειδικά του σολομού, της σαρδέλας και του σκουμπριού, και ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα οποία είναι μια πολύτιμη πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου, που βοηθούν στην αποκατάσταση του δέρματος.
Τέλος, εκτός από τη βρόμη και το σιτάρι, που επίσης δρουν σταθεροποιητικά χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν, οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή μας στη λήψη νερού. Η τακτική αναζωογόνηση του οργανισμού μας με νερό (οι επιστήμονες κάνουν λόγο για οκτώ ποτήρια την ημέρα) είναι ικανή να μας μετατρέψει σε... Ντόριαν Γκρέι.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου