www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ημιυπαίθριοι χώροι

Για τη νομιμοποίησή τους θα καταβάλλεται πρόστιμο 8-14% επί της αντικειμενικής αξίας

Με την καταβολή προστίμου, της τάξεως του 8% έως 14% της αντικειμενικής αξίας, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να νομιμοποιούν τους ημιυπαίθριους χώρους των ακινήτων, σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα ρύθμιση εντός των επομένων ημερών, ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα.

Οι ρυθμίσεις αφορούν σε περισσότερους από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με κλειστούς
ημιυπαίθριους χώρους, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 10 εκατ. τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριων χώρων είναι κλειστοί, επομένως παράνομοι.

Το «πράσινο» τέλος που θα επιβληθεί θα υπολογίζεται αφού πολλαπλασιαστούν τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου επί της αντικειμενικής αξίας της περιοχής. Το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται με το ποσοστό που τελικά θα προκριθεί και θα κυμαίνεται από 8% έως 14%.

Για παράδειγμα, για έναν ημιυπαίθριο 10 τ.μ. με αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει από 900 ευρώ έως 2.100 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η «τακτοποίηση» θα ισχύει μόνο για όσο διάστημα υπάρχει η κάθε οικοδομή και δεν θα καλύπτει τους ιδιοκτήτες μετά την κατεδάφισή της.

Στο οικονομικό σκέλος, το σχέδιο έχει αρκετές ομοιότητες με τη ρύθμιση Σουφλιά, όπου οι ιδιοκτήτες είχαν κληθεί να πληρώσουν το 10% της αντικειμενικής αξίας,

Στη ρύθμιση Μπιρμπίλη τα χρήματα θα καταλήγουν στο «Πράσινο Ταμείο», το οποίο θα χρηματοδοτήσει κατεδαφίσεις και έργα πρασίνου.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: