www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Σύλληψη για «πειρατεία» συνδρομητικών δορυφορικών υπηρεσιών


Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 44χρονου υπηκόου Συρίας, ιδιοκτήτη καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών, με έδρα την Αθήνα, για υποκλοπή, αποκρυπτογράφηση και παράνομη διανομή τηλεοπτικού συνδρομητικού σήματος, μέσω διαδικτύου.

Ανώνυμη εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπέβαλλε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μήνυση σχετικά με δορυφορική πειρατεία και παράνομη διανομή τηλεοπτικού της σήματός, σε μεγάλο αριθμό παράνομων συνδρομητών. Στο πλαίσιο αυτό σχηματίσθηκε δικογραφία και εκδόθηκαν διατάξεις και βουλεύματα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την ηλεκτρονική έρευνα διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και τα στοιχεία ταυτότητας του συλληφθέντος. Όπως διαπιστώθηκε, διέθετε από το κατάστημά του παράνομες ειδικές συσκευές
αποκωδικοποίησης και στη συνέχεια διαμοίραζε το κωδικοποιημένο τηλεοπτικό σήμα, μέσω διαδικτύου.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο κατάστημα του 44χρονου, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Ένας προγραμματιστής καρτών.

- Δύο εξωτερικές φορητές μνήμες (usb sticks).

- Τέσσερις κάρτες πρόσβασης σε ψηφιακά συνδρομητικά πακέτα.

- Ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος περιείχε αρχεία με οδηγίες και λογισμικό, που χρησιμοποιείται για τον προγραμματισμό καρτών και δεκτών πρόσβασης σε ψηφιακά συνδρομητικά πακέτα, καθώς και αρχείο με λίστα ατόμων, στους οποίους ο συλληφθείς παρείχε παράνομη πρόσβαση σε ψηφιακά συνδρομητικά πακέτα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβάνει ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση για προσέλκυση «πελατών», ένα ακόμη άτομο, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Η οικονομική ζημία κατ' ελάχιστη εκτίμηση της εταιρείας, κυμαίνεται στο χρηματικό ποσό των 489.600 ευρώ, μέρος των οποίων αποτελεί ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, ως Φ.Π.Α και ποσοστό από τις συμβάσεις, μεταξύ της εταιρείας και των νόμιμων συνδρομητών.

Εκτιμάται ότι από παρόμοιες περιπτώσεις, η συνολική ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται στο ποσό των 17.907.540 ευρώ, για την τριετία 2008-2010.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: