www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Προθεσμία για τους 18 υπόπτους στην υπόθεση Hellas Power - Energa


Προθεσμία για τη Δευτέρα ζήτησαν και έλαβαν από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου 18 άτομα που κλήθηκαν για κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου και εμπλέκονται στην υπόθεση των Hellas Power και Energa, παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που ελέγχονται για μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό.

Οι 18 κληθέντες σε ανωμοτί κατάθεση καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης σε βάρος του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που καλούνται να προβούν σε εξηγήσεις είναι και στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΡΑΕ αλλά και του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας
(ΔΕΣΜΗΕ).

Η εισαγγελική έρευνα για το θέμα ξεκίνησε μετά από πόρισμα του επικεφαλής εισαγγελέα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα Παναγιώτη Νικολούδη, στο οποίο διαπιστώνεται ότι μεγάλο ποσό από το τίμημα που εισέπρατταν από τους καταναλωτές αντί να αποδοθεί στο ΔΕΣΜΗΕ, έφευγε από τη χώρα.


Οι επίμαχες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΣΜΗΕ-ΡΑΕ αφορούν τις εταιρείες Hellas Power και Energa οι οποίες, όπως προέκυψε από την έρευνα της Αρχής, εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τους καταναλωτές και αντί να αποδίδουν τα οφειλόμενα στον ΔΕΣΜΗΕ, μέσω λογιστικών ή άλλων τεχνασμάτων «φυγάδευαν» τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Το συνολικό ποσό που μεταφέρθηκε εκτός χώρας υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ και ήδη η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι εταιρείες έχουν διαγραφεί από το Μητρώο της Χονδρεμπορικής Αγοράς με απόφαση του ΔΕΣΜΗΕ και της ΡΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: