www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους


Λίγο πριν τις έξι το πρωί ολοκληρώθηκαν οι ολονύκτιες διαβουλεύσεις του Πρωθυπουργού με την τρόικα. «Φεύγω σε λίγη ώρα για τις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και να ληφθεί μια θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα», δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως μετέδωσε το Mega, η κυβέρνηση έλαβε δεκαπενθήμερη διορία από την τρόικα για να παρουσιάσει μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως είναι η ώρα της ευθύνης για όλους και δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. «Πρέπει», είπε, «να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας.

Όπως επεσήμανε, από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, και «αν η χώρα θα παραμείνει στην
πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, ζητήματα τα οποία, όπως υπογράμμισε, «εξαρτώνται από τη συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι κατ’εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου αυτού».

Παραπέμποντας τέλος στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα, πλην αυτού των συντάξεων και επανέλαβε πως η διαπραγμάτευση είναι Λερναία Ύδρα. «Όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η επτάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό διεκόπη γύρω στα μεσάνυχτα, για να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του κ. Παπαδήμου με την τρόικα.

Προηγήθηκε «εμπλοκή» στο θέμα των συντάξεων, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αντιτάχθηκε στη μείωση των επικουρικών συντάξεων στο ποσοστό που ζητούσε η τρόικα (35%), ενώ στην αντιπρόταση της τρόικας για μείωση των κύριων συντάξεων έφερε αντίρρηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι, αν θιγούν, είναι έτοιμος «να σπάσει κάθε συμφωνία».

Αντώνης Σαμαράς: Θα συνεχίσω τη διαπραγμάτευση
«Ξέρω ότι για ορισμένους, είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται. Και να διαπραγματεύονται σκληρά όταν πρέπει για τον απλό τον κόσμο. Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται. Αυτό έκανα, αυτό θα κάνω. Υπάρχει ένα θέμα ακόμα. Έχει να κάνει με τις συντάξεις», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ σε δηλώσεις έξω από τα γραφεία του κόμματος.

«Αυτές τις ώρες τις δύσκολες πρέπει να κοιτάμε τον απλό τον κόσμο, τον συνταξιούχο», πρόσθεσε. «Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω, δεν έχω δικαίωμα να μην διαπραγματεύομαι σκληρά. Και ουδόλως με ενδιαφέρει, αν διάφοροι αυτή τη θέση την παρεξηγούν. Και προσπαθούν να τη δικαιολογήσουν διαφορετικά». «Η θέση αυτή», τόνισε, «είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης και είναι θέση που πρέπει κανείς να έχει σε τέτοιες ώρες κρίσεως, μεγάλης κρίσεως, μεγάλου πόνου του κόσμου. Γι αυτό και οι συντάξεις έχουν αυτό το χαρακτηριστικό».

«Προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο. Τα πράγματα, όμως, είναι δύσκολα και γι αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η διαπραγμάτευση. Θα τη συνεχίσω», διεμήνυσε κλείνοντας τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς.

Μετά την εμπλοκή στο θέμα των συντάξεων οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον Πρωθυπουργό να κάνει την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα που αφορά ένα κονδύλι 300 εκατομμυρίων ευρώ. Στο μεσοδιάστημα, ο κ. Παπαδήμος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ευρωπαίο επίτροπο, Ολι Ρεν, και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία πλην ενός»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό Γραφείο μετά την επτάωρη συνάντηση, αναφέρονταν τα εξής: «Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματο-οικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις».

Ο κ. Καρατζαφέρης εξήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου με στίχους του Καβάφη από το «Μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι»: Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι -το σωστό- εις όλην την ζωή του». Ο κ. Καρατζαφέρης επέμεινε στο αίτημά του για έγγραφες διαβεβαιώσεις απο το Ελεγκτικό Συνέδριο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με το σύννομο των μέτρων, καθώς και το πως αυτά τα μέτρα θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. «Όποιες σωστές αποφάσεις πάρετε είμαι μαζί σας» δήλωσε ενώπιον των πολιτικών αρχηγών. «Παρέμεινα μέσα για να συμπαρασταθώ στον Αντώνη Σαμαρά στα θέματα των επικουρικών συντάξεων», συμπλήρωσε.

Σε σημείωμα τέλος για τις θέσεις του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ κατά τη συζήτηση των αρχηγών, αναφέρονταν τα παρακάτω: «Η χώρα υπό την μία ή την άλλη εκδοχή, οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία. Οι ευθύνες μας επομένως είναι τεράστιες.

Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν προτίθεμαι να "υπογράψω" μια σύμβαση εντός ελάχιστων ωρών της οποίας το περιεχόμενο σε πολλά σημεία δεν με βρίσκει σύμφωνο (ούτε επιθυμώ αργότερα, να παίξω τον απολογητικό ρόλο της Κατσέλη). Και κυρίως δεν θα "υπογράψω" γιατί δεν μας έχουν προσκομισθεί αυτά τα οποία κ. Πρωθυπουργέ με την επιστολή μου σας ζήτησα».

Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, «ο εκβιαστικός ισχυρισμός και η επιμονή ότι δεν υπάρχει χρόνος, είναι απαράδεκτα και επιπόλαια». «Εδώ καλούμαστε να δεσμεύσουμε την πατρίδα για τα επόμενα 40-50 χρόνια και δεν βρίσκουμε τον χρόνο των ολίγων εβδομάδων;» διερωτάται και προσθέτει πως «σε κάθε περίπτωση, είμαι πέραν των άλλων κάθετα αντίθετος στις τελευταίες νέες απαιτήσεις των τροϊκανών, για μείωση των κατωτέρων μισθών, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων ή π.χ. την περικοπή – κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος».

«Ευχαριστώ για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι στις προθέσεις και το αίσθημα της ευθύνης μου, το να σταθώ με τις ενστάσεις μου εμπόδιο στην Κυβέρνηση. Θα με έχετε σύμμαχο στις όποιες θετικές αποφάσεις σας», καταλήγει το σημείωμα.

Εξερχόμενος τα ξημερώματα από τα γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Το μόνο που μπορώ να πω στις 02:00 η ώρα το πρωί είναι ένα τραγούδι των Beatles: “it is a Hard Day’s Night”.

Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο
Ριζικές ανατροπές στις εργασιακές συνθήκες και το τέλος των συλλογικών συμβάσεων σηματοδοτεί το μνημόνιο. Συγκεκριμένα προβλέπει μείωση των κατώτατων μισθών σε όλα τα επίπεδα κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%, όπως και «πάγωμα» των ωριμάνσεων, έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%. Προβλέπει ακόμη μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων.

Προβλέπεται εξάλλου κατάργηση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων έως το 2015.

Σύμφωνα επίσης με το νέο μνημόνιο, η μετενέργεια των συμβάσεων λήγει στους τρεις αντί των έξι μηνών. Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών, θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.

Πέραν αυτών, προβλέπεται μεταξύ άλλων επανεξέταση των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο.

Το περιεχόμενο του μνημονίου έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και αναβρασμό στις κοινοβουλευτικές ομάδες και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ήδη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές, ζητώντας την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, ενώ άλλοι ζητούσαν την επιβολή κομματικής πειθαρχίας στην κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι τα ασφυκτικά περιθώρια, που διαμορφώνονται υπό τις εντονότατες πιέσεις και απειλές της Ε.Ε., καθιστούν αναγκαία την κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή σήμερα, με στόχο να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μεθαύριο.

Σε μαζικές διαδηλώσεις καλούν τα κόμματα της Αριστεράς
Σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του νέου μνημονίου κάλεσαν το λαό τα κόμματα της Αριστεράς. Για λαϊκό ξεσηκωμό έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ενώ από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν τις επόμενες μέρες γεμίσουν οι δρόμοι διαδηλωτές, όπως τον περασμένο Ιούνιο, «αυτή τη φορά ένα πολιτικό σύστημα το οποίο είναι ετοιμόρροπο, κρέμεται από μια κλωστή, δεν θα αντέξει και θα καταρρεύσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: