www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα


Σε συμφωνία επί των μέτρων που ζητεί η τρόικα, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση του νέου δανείου, κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Ναι, υπάρχει συμφωνία», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Σύμφωνα με τους Financial Times, αναμένεται επίσημη ανακοίνωση εντός ολίγου.

Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης συμφώνησαν επί της αρχής και σε ό,τι αφορά τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ για να αποφευχθεί το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις.

Aπέδωσαν οι πιέσεις του προέδρου Αντώνη Σαμαρά με αποτέλεσμα οι περικοπές στις συντάξεις να είναι τελικά κάτω από το μισό έναντι εκείνων που είχαν αρχικά ζητηθεί, σύμφωνα με κύκλους της
Νέας Δημοκρατίας.

Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, όπως είπε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λουκά Παπαδήμο.
«Αυτό που μπορώ να πω...είναι ότι πριν από λίγα λεπτά έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και ότι έχει επικυρωθεί από τα μεγάλα κόμματα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Σήμερα το απόγευμα θα έχουμε συνεδρίαση του Eurogroup με τους υπουργούς και θα έχουμε πλήρη ενημέρωση επί τούτου, τη συμφωνία, και επίσης θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

Αρνήθηκε πάντως να πει το οτιδήποτε αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι κατά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στο μεγαλύτερο μέρος των νέων μέτρων που ζητεί η τρόικα, ωστόσο άφησαν ανοικτό το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Μιλώντας λίγες ώρες αργότερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ, ώστε η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να πετύχουμε τη συμφωνία», δήλωσε ο κ. Καψής. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πίσω...χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία, διαφορετικά το εναλλακτικό το να μην προχωρήσει θα έχει τεράστιο κόστος», πρόσθεσε.

«Θα είναι λίγο κωμικοτραγικό για μια διαφωνία που αφορά 300 εκατ. ευρώ να μπορεί να χάσουμε τις προθεσμίες του Μαρτίου και να μην προλάβουμε την αναδιάρθρωση του χρέους για το Μάρτιο», είπε ο κ. Καψής.

Αγνοια για τη 15ήμερη παράταση δηλώνει η Κομισιόν
«Δεν γνωρίζω να έχει τεθεί αίτημα από την ελληνική πλευρά πρόσθετης χρονικής προθεσμίας», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του επιτρόπου Ρεν, στο ερώτημα αν το Eurogroup θα κάνει δεκτή τη δεκαπενθήμερη παράταση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων.

«Δεν είμαι ενήμερος για καμία παράταση. Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι έχει ενημερωθεί κανείς για αυτό», είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ και παράλληλα απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με την απόφαση που θα λάβει το αποψινό Eurogroup.

Ερωτηθείς αν το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών έπρεπε να γίνει σήμερα, απάντησε ότι η σημερινή σύγκληση του Eurogroup είναι απαραίτητη, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της όλης κατάστασης σε πολιτικό επίπεδο.

Καταλήγοντας, ο Αλταφάζ επανέλαβε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πολύ σφιχτά και παρατήρησε πως όλοι εργάζονται έχοντας το χρόνο απέναντί τους.

Να συμφωνήσει πιο γρήγορα σε ένα σχέδιο λιτότητας κάλεσε την Αθήνα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

«Το μέλλον της Ελλάδας είναι πλέον στα χέρια των Ελλήνων, των Ελλήνων και όσων βρίσκονται στην εξουσία στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Ο χρόνος πιέζει για την εξεύρεση λύσεων και το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την Ευρώπη εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Η Γερμανία έχει δείξει την αλληλεγγύη της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε έχει το δικαίωμα να περιμένει από την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της», υπογράμμισε ο Βεστερβέλε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: