www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Μέρκελ: Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για το PSI


Την εκτίμησή της ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) βρίσκονται σε «καλό δρόμο» εξέφρασε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

«(Οι συζητήσεις) βρίσκονται σε αρκετά καλό δρόμο. Στη βάση αυτή θα συνταχθεί η δεύτερη δανειοδοτική σύμβαση, στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να προσδιορίσει ξανά τις πρόσθετες υποχρεώσεις της», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Η διαπραγματευτική ομάδα των πιστωτών, αποτελούμενη από τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και το στέλεχος της BNP Paribas Ζαν Λεμιέρ, επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, με τις τελικές θέσεις της πλειοψηφίας των πιστωτών με τους οποίους είχαν την Τετάρτη σύσκεψη στο Παρίσι.

Μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το PSI ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του IIF ζήτησε να τιμήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για το ελληνικό PSI τη συμφωνία του Οκτωβρίου, παραδεχόμενος όμως ότι ακόμα υπάρχει διαφορά στο
επιτόκιο.

Oπως αναφέρει η «Ν» με βάση όλες τις πληροφορίες και τις αντιδράσεις των τραπεζών το επίπεδο συμφωνίας στα επιτόκια των νέων ομολόγων, τοποθετείται πλέον μεταξύ του 3,5% και 3,8%, σε μέσα επίπεδα, αλλά με κλιμάκωση ανάλογα με τη διάρκεια των νέων τίτλων και την ωρίμανση των τίτλων που αντικαθίστανται.


Ανοικτό το ενδεχόμενο Συνόδου των «17» για την Ελλάδα
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ενδέχεται να διεξαχθεί σύνοδος της ευρωζώνης για το θέμα της Ελλάδας το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Είναι μια πιθανότητα που εξετάζεται», «δεν αποκλείεται», ανέφεραν δύο από τις πηγές αυτές, ενώ όπως διευκρινίστηκε, οι χώρες - μέλη έχουν ειδοποιηθεί γραπτώς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Όπως μεταδίδεται, η χωριστή αυτή σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 17 χωρών της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής των «27» που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα (16:00 ως 20:00 ώρα Ελλάδας).

Συναντήσεις Λ. Παπαδήμου για PSI - Νέα δανειακή σύμβαση
Εν τω μεταξύ, σύσκεψη με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση έχει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ στις 8 μμ θα δεχθεί τον Τσαρλς Νταλάρα.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου άρχισε λίγο μετά τις 15.00 και σε αυτή συμμετέχουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Τάσος Γιαννίτσης, Δημήτρης Ρέππας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μάκης Βορίδης, ʼννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Παπουτσής και ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Ζαννιάς.

Εξάλλου, το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς ο κ. Παπαδήμος φέρεται ενοχλημένος για την καταψήφιση του άρθρου 29 του πολυνομοσχεδίου.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός σε ανασχηματισμό. «Αυτή τη στιγμή, πάνω στο τραπέζι δεν υπάρχει ανασχηματισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «απόλυτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης είναι η συμφωνία για το PSI.



Δεν υπάρχουν σχόλια: