www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει πρωινό

Με έγγραφό του στους διευθυντές σχολείων ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητά την καταγραφή φαινομένων υποσιτισμού μαθητών που φοιτούν στα σχολεία της αρμοδιότητάς του, με αφορμή περιστατικά που σημειώθηκαν κυρίως σε σχολεία δημοτικού, μετά από αναφορές δασκάλων και καθηγητών.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης από τις αναφορές των σχολείων, προκύπτει ότι περίπου 500 μαθητές (στο σύνολο των 33.000) χρήζουν βοήθειας, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για την πρωινή σίτιση.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούμπης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η καταγραφή θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, οπότε θα υπάρξει σχετική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι ο δήμος έχει δρομολογήσει ήδη επαφές για συνεργασία με τα σχολικά κυλικεία και τους προμηθευτές τους, προκειμένου να υπάρξει σχετική παρέμβαση.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει κρούσματα υποσιτισμού σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ακόμη και σε περιοχές που η πλειονότητα των οικογενειών ανήκει
στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.

Για το λόγο αυτό είχε προωθήσει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την ομοσπονδία σχολικών κυλικείων για τη διανομή δωρεάν τυρόπιτας, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να έχει μεγάλη διάρκεια. «Το φαινόμενο, αν και σποραδικό, αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα, κυρίως οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των γευμάτων των παιδιών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, Γιώργος Θώμογλου, και διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις αυτές, το πρόβλημα λύνεται με επί μέρους πρωτοβουλίες των συλλόγων δασκάλων και γονέων, με τη συμβολή της εκκλησίας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή κρουσμάτων υποσιτισμού μαθητών, αλλά ούτε και σχετικά επίσημα έγγραφα σχολείων. «Ως δάσκαλος και ως γονιός μπορώ να πω ότι υπάρχει αυξημένη ευαισθησία από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και την τοπική αυτοδιοίκηση, να ανιχνεύσουν και να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα», δήλωσε ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Καλογραίας, και ανέφερε ότι σε 2-3 σχολεία του κέντρου οι διδασκαλικοί και γονεϊκοί σύλλογοι ανέλαβαν να καλύψουν τα έξοδα μετακινήσεων ορισμένων μαθητών για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά και προμήθειας κάποιων γευμάτων. «Δεν πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο και δεν έχει πάρει μεγάλη έκταση στα σχολεία, όχι γιατί δεν υπάρχει ανάγκη, αλλά γιατί μέσα στο σχολικό περιβάλλον αναπτύχθηκε ένα αίσθημα αλληλεγγύης, και αυτό είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο», είπε.

Σχετική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για το τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εγκριθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι στους δήμους, ώστε να παρέχεται ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, Θόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: