www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

«Όχι» των δικηγόρων στην ανάληψη των συναινετικών διαζυγίων από τους συμβολαιογράφους

Την απόλυτη αντίθεσή τους εκφράζουν οι δικηγόροι στο αίτημα των συμβολαιογράφων να αναλάβουν την έκδοση των συναινετικών διαζυγίων, των κληρονομητηρίων, των διαταγών πληρωμών κ.λπ.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος αποδίδει «συντεχνιακής φύσης σκοπιμότητες» στους συμβολαιογράφους οι οποίοι διεκδικούν δικηγορική και δικαστική ύλη, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι συμβολαιογράφοι δεν είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρει ότι αποτελεί αναγκαιότητα η συστράτευση όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση απονομής της με την κατάθεση προτάσεων εφαρμόσιμων και αποτελεσματικών. Όμως, υπογραμμίζει ο κ. Αδαμόπουλος, «ο παραμερισμός κάθε διάθεσης διαφύλαξης αμιγώς συντεχνιακών συμφερόντων και κεκτημένων
είναι αναγκαία προϋπόθεση έτσι ώστε να αντικρίσουμε με τόλμη και ρεαλισμό τις υπαρκτές δυσλειτουργίες και να τις εξαλείψουμε».

Ωστόσο θεωρεί ότι «οι συμβολαιογράφοι δεν αποτελούν παράγοντες του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης» και προσθέτει: «Ο ρόλος τους περιορίζεται στην καταγραφή δηλώσεων των συμβαλλομένων και όχι στην απονομή δικαίου. Αυτό έχουν κρίνει και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δικαιοδοτικό όργανο.

Παρ΄ όλα αυτά, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «συμμεριζόμαστε τον "προβληματισμό" των συμβολαιογράφων αναφορικά με τη διαφαινόμενη χωροταξική μετάθεση του προβλήματος από τα πρωτοδικεία στα ειρηνοδικεία της χώρας [σ.σ.: όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης], κίνδυνο άλλωστε τον οποίο επισημάναμε εξαρχής».

Όμως -συνεχίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ- το πρόσφατο αίτημά τους για «ανάθεση σε αυτούς της αρμοδιότητας έκδοσης συναινετικών διαζυγίων και κληρονομητηρίων, συναινετικής εγγραφής και εξάλειψης προσημείωσης υποθήκης, έκδοσης διαταγών πληρωμής και δημοσίευσης διαθηκών, πέραν της προφανούς (συντεχνιακής φύσης) σκοπιμότητας που εξυπηρετεί, παραγνωρίζει πλήρως το γεγονός πως η θέση των υποθέσεων αυτών υπό τη σκέπη της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης αποτελεί μονόδρομο που επιτάσσει το Σύνταγμα, παρέχοντας εχέγγυο αποτελεσματικότητας και σύμφωνης με τις νομοθετικές ρυθμίσεις διεκπεραίωσής τους, ως συνέπεια και της σχετικής αρμοδιότητας των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών».

Η σύνδεση των επίμαχων υποθέσεων με τη δικαστηριακή ύλη, προσθέτει ο κ. Αδαμόπουλος, «εξακολουθεί να καθίσταται επιτακτική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη, ως απόρροια συνταγματικών διατάξεων αλλά και γενικότερων παραδοχών του δικαιικού μας συστήματος, οι οποίες διατρέχουν επί σειρά ετών το νομικό μας πολιτισμό».

Τέλος, ο κ. Αδαμόπουλος επισήμανε με νόημα ότι τα σχέδια των συμβολαίων τα συντάσσουν, σύμφωνα με το νόμο, οι δικηγόροι και «άνετα μπορούν να συντάσσουν και τα συμβόλαια», ενώ η «πνευματική εργασία» των συμβολαιογράφων εξαντλείται στην περιγραφή του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: