www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΠΑ: Κανένα πρόβλημα στην τροφοδοσία φυσικού αερίου


«Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την τροφοδοσία όλων των πελατών της ΔΕΠΑ σε φυσικό αέριο περιλαμβανομένων των οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης που καλύπτονται από τις αντίστοιχες ΕΠΑ», τονίζει η Επιχείρηση με αφορμή δημοσιεύματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ζήτηση καλύπτεται απόλυτα με βάση τις μακροχρόνιες συμβάσεις τις οποίες έχει συνάψει η ΔΕΠΑ, με τη ρωσική Gazprom την τουρκική Botas η οποία προμηθεύει τη ΔΕΠΑ με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, την αλγερινή Sonatrach και τις συμβάσεις για υγροποιημένο αέριο από την ελεύθερη αγορά».

Η ΔΕΠΑ εξηγεί ακόμη ότι «την περίοδο της πολύ υψηλής ζήτησης, υπήρξε ταυτόχρονα σταδιακή μείωση παροχής αερίου από τη Τουρκική BOTAS η οποία και τελικά διέκοψε τη παροχή στις 18 Ιανουαρίου επιτείνοντας το πρόβλημα».

Την επομένη ημέρα η τουρκική εταιρεία επικαλέστηκε λόγους «ανωτέρας βίας» για τη διακοπή της
παροχής από τις 19 Ιανουαρίου και μετά, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση που συνεχίζει ως εξής:
«Η ΔΕΠA κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να εξαλείψει κάθε πιθανότητα προβλήματος στην παροχή αερίου προς τους πελάτες της.

Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΠΑ προέβη στις εξής ενέργειες:
α) αύξηση των ημερήσιων προμηθειών ρωσικού αερίου πάνω από το συμβατικό μέγιστο έως και 31 Ιανουαρίου κατόπιν συμφωνίας με τη ρωσική Gazprom.

β) Συμφωνία με την Αλγερινή Sonatrach για επίσπευση του προγραμματισμένου φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και παράδοσή του στις 25 Ιανουαρίου και

γ) διασφάλιση δύο πρόσθετων φορτίων ΥΦΑ (από την ελεύθερη αγορά) αξιοποιώντας τις συνεργασίες τις οποίες η ΔΕΠΑ έχει επί σειρά ετών. Τα φορτία αυτά ήδη παρελήφθησαν, το πρώτο τη Κυριακή 22 Ιανουαρίου και το δεύτερο την Τρίτη 24 Ιανουαρίου.

Με τις ενέργειες αυτές και παρά τα επίπεδα ρεκόρ της ζήτησης, εξασφαλίστηκε πλήρως η επάρκεια εφοδιασμού των πελατών της ΔΕΠΑ και δεν προέκυψε κανένα απολύτως πρόβλημα στην παροχή φυσικού αερίου.

Σταδιακά επίσης, άρχισε να αποκαθίσταται η παροχή φυσικού αερίου από την Τουρκία, ενώ με τις ενέργειες της ΔΕΠΑ, είχε ήδη αποκλειστεί το ενδεχόμενο προβλήματος στην παροχή φυσικού αέριου ακόμη και σε περίπτωση που η κατάσταση παρέμενε ίδια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: