www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI



Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζακ Λεμιέρ. Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε ανακοίνωσή του μετά τις συνομιλίες της Πέμπτης, το IIF διαπιστώνει πρόοδο όσον αφορά στην πορεία του προγράμματος περικοπής του χρέους.

Στις 23.00 περίπου ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου. Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί για δύο ώρες την Τετάρτη χωρίς να κάνουν μετά δηλώσεις. Επρόκειτο για την πρώτη απευθείας επαφή των δύο πλευρών μετά τη
διακοπή προηγούμενου γύρου συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα.

To γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, επιβεβαίωσαν νωρίτερα την Πέμπτη τρεις πηγές με γνώση των συνομιλιών, διευκρινίζοντας όμως ότι απαιτείται ακόμα σημαντική πρόοδος για να επιτευχθεί οριστική συμφωνία.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ιδιώτες απέρριψαν την Τετάρτη κοινή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για επιτόκιο ελαφρώς υψηλότερο του 3,5% για τα νέα ομόλογα που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα παλαιά. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι επιδιώκουν κουπόνι τουλάχιστον 4%.

Αλλη πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ύψος του κουπονιού που θα φέρουν τα νέα ομόλογα, επισημαίνοντας πάντως πως η απόσταση των δύο πλευρών για το θέμα μικραίνει. «Υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το κουπόνι και τη ρήτρα ανάπτυξης» σημείωσε χαρακτηριστικά η πηγή διευκρινίζοντας πως «συζητείται το κουπόνι στα νέα ομόλογα να είναι κλιμακωτό: Να υπάρχει ένα για τα πρώτα 10 χρόνια και να αλλάξει μετά».

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη το σχήμα του PSI να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή έτσι ώστε να επισημοποιηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Στις 6 το απόγευμα ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι συναντώνται αυτήν την ώρα με τον κ. Βενιζέλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: