www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Βιταμίνη D για μάτια... αετού


Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να προσφέρουν σημαντική βελτίωση της όρασης στα ηλικιωμένα άτομα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Βρετανοί ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL) ανακάλυψαν ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό «όπλο» στον «πόλεμο» με τις οφθαλμοπάθειες που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Βιταμίνη - «προστάτης» των ματιών
Είναι χαρακτηριστικό ότι πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως η λήψη συμπληρωμάτων D είχε επίδραση στην όραση μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πολλά άτομα στον ανεπτυγμένο κόσμο εμφανίζουν έλλειψη της βιταμίνης D, η οποία, όπως λένε, είναι ζωτικής
σημασίας για τη διατήρηση καλής ροής του αίματος προς τους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των οφθαλμών.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Νευροεπιστημών Γκλεν Τζέφρι από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του UCL, τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία τα οποία τροφοδοτούν τον αμφιβληστροειδή με αίμα εμφανίζουν στένωση με την πάροδο του χρόνου είτε εξαιτίας της συσσώρευσης «τοξικών υλικών» εντός τους είτε εξαιτίας φλεγμονής. «Στον άνθρωπο η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των φωτοϋποδοχέων του ματιού κατά 30% ως την ηλικία των 70 ετών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα στην όραση».

Επιτυχημένα πειράματα σε ποντίκια
Όταν ο ίδιος και η ομάδα του χορήγησαν στο πλαίσιο πειραμάτων συμπληρώματα βιταμίνης D σε ποντίκια ηλικίας ενός έτους – για την ακρίβεια τους ενέχυσαν λάδι από σπόρους κάρδαμου το οποίο περιείχε 0,9 μικρογραμμάρια βιταμίνης D κάθε τρεις ημέρες – μειώθηκαν τα επίπεδα ενός τοξικού μορίου που ονομάζεται β-αμυλοειδές στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών τους. «Τα ποντίκια εμφάνισαν μια σημαντική βελτίωση της όρασής τους» σημείωσε ο δρ Τζέφρι.

Η ερευνητική ομάδα είχε την ιδέα να μελετήσει τη σύνδεση της βιταμίνης D με τη βελτίωση της όρασης βασιζόμενη σε προηγούμενα επιστημονικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να μειώσει την εναπόθεση πλακών αμυλοειδούς-β στον εγκέφαλο (κατάσταση που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ).

Και για άλλες ασθένειες του γήρατος
Τα πειραματόζωα που έλαβαν τα συμπληρώματα παρουσίασαν επίσης μικρότερη συσσώρευση β-αμυλοειδούς και σε άλλα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένης της αορτής. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον καθηγητή μαρτυρεί ότι «η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών και διαφορετικών προβλημάτων υγείας που οφείλονται στην ηλικία, όπως τα καρδιολογικά».

Παρότι η βιταμίνη D περιέχεται σε ορισμένες τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και ο κρόκος του αβγού, συντίθεται σε ποσοστό 90% από το δέρμα μετά την έκθεση στο φως του ήλιου. Σήμερα σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, όπως αυτές της βόρειας Ευρώπης, αρκετά άτομα δεν εκτίθενται επαρκώς στον ήλιο με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν έλλειψη D.

Πάντως ο ίδιος ο δρ Τζέφρι προειδοποίησε ότι «οι επιστήμονες πρέπει να διεξαγάγουν ολοκληρωμένες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προτού μπορέσουμε να συστήσουμε χωρίς αμφιβολία στα ηλικιωμένα άτομα να ξεκινήσουν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D».




Δεν υπάρχουν σχόλια: