Έκκληση προς τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα να πιέσουν τους Έλληνες πολιτικούς να υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μην εκτροχιαστεί η προσπάθεια διάσωσης της χώρας, απηύθυνε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.
«Οι Έλληνες έχουν κάνει πολλά. Αν δεν σημειώνουν πρόοδο, αυτό οφείλεται σε εγχώριους πολιτικούς λόγους. Είναι κρίσιμης σημασίας τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να επικοινωνήσουν με τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα για να πείσουν τους ηγέτες τους να δεσμευτούν ρητά στο ευρωπαϊκό πακέτο αρωγής», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος στη γερμανική εφημερίδα Sueedeutsche Zeitung.
«Ειδάλλως, μπορεί να αποτύχει το πρόγραμμα και αυτό δεν θα βοηθήσει ούτε την Ελλάδα ούτε την
Ευρώπη», προειδοποίησε.
Ερωτηθείς αν τα μέτρα λιτότητας που έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα είναι σκληρά, ο Όλι Ρεν ανέφερε πως «θα πρέπει να δώσουμε στους Έλληνες το περιθώριο ελιγμών για να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους».
Τόνισε, ωστόσο, πως είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των δαπανών που έχουν τεθεί. «Η εμπειρία μας όσον αφορά στις δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο μάς λέει ότι είναι καλύτερα να εφαρμόζονται γρήγορες, σκληρές μεταρρυθμίσεις παρά να χρειαστεί να πληρώσουμε τα λάθη τους παρελθόντος για ένα μεγάλο διάστημα», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Γαλλογερμανικές προτάσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ στηρίζουν τις προωθούμενες από Γερμανία και Γαλλία προτάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Πορτογαλία, Αυστρία και Σουηδία προτίθενται να στηρίξουν, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιανουαρίου, σχετικό πακέτο μέτρων. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά την άτυπη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ στο Μέζεμπεργκ η Ανγκελα Μέρκελ με τους συναδέλφους της από τις εν λόγω χώρες.
Την ίδια ώρα, η ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τις χώρες της ευρωζώνης και την Κομισιόν συμφώνησε σε ένα νέο προσχέδιο για το προωθούμενο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Rheinische Post, προβλέπεται ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM να καταβάλει οικονομική βοήθεια μόνο προς εκείνες τις χώρες που θα υπογράψουν το δημοσιονομικό σύμφωνο.
Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον χωρών για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι δεν υιοθετούν το σχεδιαζόμενο χρεόφρενο. Στις δε χώρες που δεν υλοποιούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο που μπορεί να φτάνει έως και το 0,1% του ΑΕΠ τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου