www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΝΔ και ΛΑΟΣ καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο περί ναρκωτικών


Καταψήφισαν ΝΔ και ΛΑΟΣ επί της αρχής το νομοσχέδιο περί ναρκωτικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκαλώντας το πρώτο ρήγμα στην κοινοβουλευτική συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι ενστάσεις που είχαν διατυπώσει οι εκπρόσωποι των δυο εταίρων είχαν οδηγήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου σε μερική αναδίπλωση ώστε να βρεθεί κοινός τόπος και έτσι χρειάστηκε να αναβληθεί η σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Δευτέρα, ώστε να προηγηθεί διάλογος μεταξύ των εταίρων και να αποσοβηθεί μια ανοιχτή σύγκρουση, κάτι ωστόσο που δεν κατέστη δυνατόν.

Έτσι ο εισηγητής της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρας και του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρης καταψήφισαν τον «κώδικα περί ναρκωτικών», όπως και το ΚΚΕ (υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνον με τις ψήφους του
ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ). Στο επίκεντρο των διαφωνιών τους βρέθηκε η αποποινικοποίηση του αδικήματος της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αλλά με την προϋπόθεση ότι αφορά την ίδια αποκλειστική χρήση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης από την πλευρά του, αποδοκίμασε την δημόσια χρήση, ωστόσο διευκρίνισε ότι στο σπίτι του ο καθένας θα μπορεί να κάνει ότι θέλει, ενώ πρόσθεσε ότι «θέλουμε στις φυλακές τους διακινητές, όχι όμως τους αποκλειστικά χρήστες».

Σημειώνεται ότι το επίμαχο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:
· ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για χρήστες ναρκωτικών ουσιών
· αποποινικοποίηση του αδικήματος της χρήσης για ίδια αποκλειστική χρήση
· αυστηρότερες ποινές για οργανωμένες μορφές διακίνησης
· υπό όρους απόλυση από τις φυλακές όσων έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της πραγματικής ποινής τους.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η μεταρρύθμιση του κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά εμφανίζεται αναγκαία στις εξής κατευθύνσεις:
· Αυστηρή καταστολή των βαρύτερων και οργανωμένων μορφών διακίνησης, αλλά με προσεκτικό διαχωρισμό τους από τις ελαφρύτερες περιπτώσεις.
· Προσπάθεια διάκρισης και διαβάθμισης των σχετικών εγκλημάτων, ώστε να αποφεύγονται οι δυσανάλογα βαριές ή ευνοϊκές μεταχειρίσεις.
· Αποποινικοποίηση τόσο της χρήσης ναρκωτικών ουσιών όσων και των υποστηρικτικών αυτής πράξεων, όπως κατοχή και με οποιονδήποτε τρόπο προμήθεια προς ίδια χρήση.
· Διευκόλυνση της ουσιαστικής εφαρμογής μέτρων απεξάρτησης, σωματικής και ψυχολογικής αντί του εγκλεισμού στις κοινές συνθήκες της φυλακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: