www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Λ. Παπαδήμος: Oι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν το καθήκον τους

Την πεποίθησή του ότι οι αρχηγοί των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση «θα κάνουν το καθήκον τους», εξέφρασε από το Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σημειώνοντας εκ νέου ότι οι γραπτές δεσμεύσεις, οι οποίες ζητούνται, αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.


Σε δηλώσεις του στους ξένους δημοσιογράφους, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, δήλωσε, επίσης, ότι το ζήτημα των ενυπόγραφων δεσμεύσεων πρέπει να επιλυθεί οπωσδήποτε έως το τέλος του μήνα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της έκτης δόσης.

Εκτίμησε παράλληλα ότι η έκδοση ευρωομολόγων ή αντίστοιχων εργαλείων μπορεί να δώσει λύση στην κρίση χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την επόμενη Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup προκειμένου να αποφασίσει για την έκτη δόση, θα
υπάρξουν οι γραπτές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση.

«Θα συζητήσουμε την εκταμίευση της έκτης δόσης και είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι, ως τότε, θα είμαστε σε θέση να αποφανθούμε θετικά σχετικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε ακόμη την εκτίμησή του για τον κ. Παπαδήμο, τον οποίο χαρακτήρισε «ρεαλιστή», ενώ δήλωσε ότι οι εταίροι είναι ικανοποιημένοι με την νέα ελληνική κυβέρνηση και πεπεισμένοι ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται.

Νέες πιέσεις προς τον Αντ. Σαμαρά


Την ίδια ώρα, την έγγραφη δέσμευση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για την εφαρμογή της πολιτικής που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, ζήτησε με τον πλέον σαφή τρόπο ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ξεκαθαρίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εκταμιευθεί η έκτη δόση.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι πρέπει να υπάρχει και η δέσμευση του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο, το να λες ότι οι δηλώσεις σου αρκούν. Θέλουμε την υπογραφή αυτού του κυρίου Σαμαρά, αλλιώς δεν θα πάρουν χρήματα, σε καμία περίπτωση», φέρεται να δήλωσε ο Κεες ντε Γιάγκερ στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL 7.

Σημειώνεται ότι ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Φινλανδίας την Παρασκευή στο Βερολίνο, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας και της εκταμίευσης της έκτης δόσης.

Θέμα σοβαρότητας χαρακτήρισε τo αίτημα για έγγραφη δέσμευση του Αντ. Σαμαρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βέρνερ Χόγιερ. Σε δηλώσεις του σε Ελληνες δημοσιογράφους, ο κ. Χόγιερ εξέφρασε την εκτίμηση του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και παρατήρησε πως το πλεονέκτημα της κυβέρνησής του είναι ότι βασίζεται σε πολλές πολιτικές δυνάμεις. Το μειονέκτημα όμως, είναι σε ποιο βαθμό θα τη στηρίξουν τα δύο μεγάλα κόμματα και γι' αυτό όπως είπε, κατανοεί την επιμονή για την υπογραφή του Α. Σαμαρά.

«Η κρίση μας έκανε να επαναξιολογήσουμε την ΕΕ, που την θεωρούσαμε 'δεδομένη' και να αναρωτηθούμε αν η λύση πάει μαζί με λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη. Εμείς εδώ λέμε ότι χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη», παρατήρησε ο κ. Χόγιερ.

Απαραίτητη για την εκταμίευση της έκτης δόσης χαρακτήρισε την υπογραφή του προέδρου της ΝΔ και κυβερνητικός παράγοντας της Γερμανίας, ο οποίος μίλησε σήμερα με Έλληνες δημοσιογράφους, που επισκέπτονται το Βερολίνο.

Όπως επεσήμανε, κομβικό ρόλο παίζει το θέμα της εμπιστοσύνης, τόσο εντός της ευρωζώνης όσο και εκτός, ενώ εκτίμησε πως η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να αναμορφώσει πρακτικές και νοοτροπίες.

Αναφερόμενος στην ιταλική κρίση, σημείωσε ότι πρόκειται για πρόβλημα διαφορετικής τάξης, καθώς όπως εκτίμησε, η Ιταλία είναι ανταγωνιστική χώρα και με την ηγεσία Μόντι θα ξεπεράσει σύντομα την κρίση.

Στην Αθήνα πάντως, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης αρκέστηκε να πει πως δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικό με υπογραφή του κ. Σαμαρά, παραπέμποντας εκ νέου στις πέντε θεσμικές ενέργειες με τις οποίες έχει δημοσίως δεσμευθεί ο πρόεδρος του κόμματος για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Αναφορικά εξάλλου με τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Μιχελάκης είπε ότι ισχύει το πλαίσιο αρχών που συμφωνήθηκε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα ειδικότερα που συμφωνήθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων της ΝΔ με την ομάδα Βενιζέλου.

Η ομάδα Βενιζέλου που γνώριζε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση του PSI, συμφώνησε σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου ... αν τώρα η διαδικασία καθυστερήσει, τότε θα το δούμε, συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλά για μεγάλη παράταση του βίου της, όπως, π.χ., προτείνει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

Καταλήγοντας, σημείωσε χαρακτηριστικά πως η διαπραγμάτευση για τα συνοδευτικά μέτρα της συμφωνίας θα γίνει στα μέσα του 2012 και «θα την κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ».

ΚΚΕ: Εκβιασμός με στόχο την τρομοκράτηση του λαού


Σχολιάζοντας το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις γραπτές δεσμεύσεις, το ΚΚΕ κάνει λόγο για εκβιασμό που απευθύνεται κυρίως στο λαό με στόχο να τον τρομοκρατήσει: «Η ΕΕ γνωρίζει πολύ καλά ότι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Καρατζαφέρης και συμφωνούν και έχουν δεσμευτεί στην πλήρη εφαρμογή των παλιών και νέων μνημονίων κατά του λαού, γιατί αυτό απαιτεί η πλουτοκρατία. Ο ωμός και προκλητικός εκβιασμός με αφορμή την 6η δόση απευθύνεται κυρίως και έχει στόχο να τρομοκρατήσει το λαό. Αυτό είναι το αποκρουστικό, κυνικό πρόσωπο της λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων, που δεν γίνεται ούτε να αλλάξει, ούτε να διορθωθεί».

«Το όχι που πρέπει να τους απαντήσει ο λαός με την συμμαχία και την αντεπίθεσή του, δεν αφορά μόνο την αξιοπρέπειά του, αλλά το αν θα έχουν βασικά δικαιώματα αυτός και τα παιδιά του σήμερα και αύριο» προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: