www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«΄Εξυπνη βόμβα» κατά της φθοράς των δοντιών


Χαρακτηρίζεται η «έξυπνη βόμβα» κατά της φθοράς των δοντιών και υπόσχεται να κάνει την τερηδόνα... μακρινή ανάμνηση. Ο λόγος για το στοματικό διάλυμα που αναπτύσσεται στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες και το οποίο δρα εναντίον επιβλαβών βακτηρίων όπως το Streptococcus mutans, βασική αιτία της διάβρωσης του σμάλτου και της τερηδόνας.

Σε πρόσφατη κλινική μελέτη, 12 άτομα κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν το διάλυμα μόνο μία φορά. Το βακτήριο S. mutans εξουδετερώθηκε σχεδόν πλήρως, ενώ όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Caries Research, δεν επανεμφανίστηκε τις τέσσερις ημέρες που τα υποκείμενα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Το διάλυμα βασίζεται σε μία νέα αντιμικροβιακή τεχνολογία, η οποία βάζει στο στόχαστρο μόνο τα «κακά» βακτήρια και όχι όλους τους οργανισμούς που
αναπτύσσονται στο στόμα.

«Με αυτή τη νέα αντιμικροβιακή τεχνολογία, έχουμε την προοπτική να εξολοθρεύσουμε στ' αλήθεια την τερηδόνα κατά τη διάρκεια της ζωής μας», λέει ο Ουνγιάν Σι, διευθυντής του τμήματος στοματικής βιολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του UCLA. Ο ίδιος και η ομάδα του εργάζονται την τελευταία δεκαετία πάνω στην ανάπτυξη του «θαυματουργού» διαλύματος με την οικονομική στήριξη μεγάλης εταιρίας προϊόντων για τη φροντίδα των δοντιών, καθώς εύλογα το ενδιαφέρον είναι τεράστιο.

Ο Δρ. Σι εξηγεί ότι το στόμα είναι μια «πραγματική ζούγκλα» που φιλοξενεί περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια. Τα περισσότερα από αυτά δεν προκαλούν τερηδόνα. «Το 99,9% είναι καλά παιδιά», λέει χαριτολογώντας και προσθέτει ότι τα περισσότερα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο σκοτώνουν αδιακρίτως όλους τους οργανισμούς, ακόμη και αυτούς, οι οποίοι βοηθούν στην προστασία των δοντιών. «Εμείς επιτρέπουμε να φυτρώσουν χόρτα στο στόμα και εμποδίζουμε τα ζιζάνια να επιστρέψουν», λέει.

Η τερηδόνα αποτελεί μια από τις κυριότερες νόσους των δοντιών και μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες πλήττει περισσότερα από τα μισά παιδιά και την πλειοψηφία των ενηλίκων. Από τα 50 δισ. - και πλέον- που καταβάλλουν κάθε χρόνο οι Αμερικανοί σε οδοντιάτρους, το μεγαλύτερο ποσό δαπανάται για θεραπείες κατά της τερηδόνας.

«Η δουλειά που γίνεται στο εργαστήριο του Δρος Σι θα βοηθήσει ώστε η έννοια της στοχευμένης αντιμικροβιακής θεραπείας να γίνει πραγματικότητα», λέει ο πρύτανης της Οδοντιατρικής Σχολής του UCLA Δρ. Νο-Χι Παρκ. «Είμαστε υπερήφανοι που το πανεπιστήμιό μας θα γίνει γνωστό ως τόπος γέννησης αυτής της σημαντικής θεραπευτικής καινοτομίας».

Πιο εκτεταμένες κλινικές μελέτες αναμένεται να αρχίσουν από το Μάρτιο του 2012, εφόσον η αρμόδια αμερικανική αρχή δώσει την άδειά της. Εάν το κάνει, το διάλυμα που αναπτύσσεται θα είναι το πρώτο «φάρμακο» κατά της τερηδόνας που παίρνει το «πράσινο φως» μετά από 60 χρόνια. Ποιο ήταν το τελευταίο; Το φθόριο, το οποίο υπάρχει στις περισσότερες σύγχρονες οδοντόπαστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: