www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Λ. Παπαδήμος: Με ενότητα μπορούμε να πετύχουμε

«Με αποφασιστικότητα και ενότητα μπορούμε να επιτύχουμε τους νέους εθνικούς στόχους, να ξεπεράσουμε την κρίση και να φέρουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», τόνισε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου.


Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε πως «σήμερα στην Ελλάδα, η ελευθερία και η δημοκρατία έχουν εδραιωθεί» και πως η 17η Νοέμβρη δείχνει ότι ο ελληνικός λαός -και ειδικότερα οι νέοι- μπορούν να υπερβούν τις κρίσεις και να πετύχουν εθνικούς στόχους, όταν κινούνται με αποφασιστικότητα και ενότητα.

Στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τα τανκς, αλλά θα πρέπει να γίνεται όλο και περισσότερο ουσιαστική, γιατί, όπως είπε, «στις δεκαετίες που ακολούθησαν αναπτύχθηκαν διάφορα φαινόμενα, όπως η συγκέντρωση οικονομικής δύναμης και της δυνατότητας διαμόρφωσης των απόψεων της κοινής γνώμης μέσα από τα σύγχρονα, κυρίως ηλεκτρονικά, Μέσα ενημέρωσης».

Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, έχουμε την ανάγκη για μια συνεχή, όχι απλά διαφύλαξη, αλλά βελτίωση της εσωτερικής ποιότητας λειτουργίας της δημοκρατίας, αλλά και την ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

«Μπροστά στις σημερινές δυσκολίες που πλήττουν, την Ελλάδα, αλλά όχι μόνο, δυσκολίες που βλέπουμε ότι πλήττουν και δημιουργούν προβλήματα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ιστορική
παρακαταθήκη των αγώνων της νεολαίας μας παρακινεί να συνεχίσουμε την εθνική, συλλογική προσπάθεια αναζητώντας τα πολλά που μας ενώνουν, παραμερίζοντας όσα πιθανόν μας χωρίζουν. Μια προσπάθεια με αποφασιστικότητα και ενότητα», υπογράμμισε.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης η Βουλή τίμησε επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με ενός λεπτού σιγή.

Μηνύματα από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία


Στο συμβολισμό της επετείου εστιάζουν στα μηνύματά τους οι εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

«Ο,τι και να πει κανείς για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι λίγο ή ασήμαντο. Περισσότερα και σημαντικά λέει ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα η νέα γενιά, γιορτάζοντας για 38 ολόκληρα χρόνια με τον ίδιο σεβασμό, με το ίδιο δέος και τον ίδιο ενθουσιασμό, την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου», αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπούλιας, «όλοι όσοι τιμούν με αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια τη μεγάλη αυτή στιγμή δικαιώνουν τους αγώνες και τις θυσίες εκείνων που δεν φοβήθηκαν να διεκδικήσουν το αδύνατο για λογαριασμό ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

«Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι οι κατακτήσεις των παλαιότερων γενεών, και ειδικά του αντιδικτατορικού κινήματος, αποτελούν κληρονομιά που κανείς δεν είχε και δεν έχει δικαίωμα να σπαταλήσει ή να εξευτελίσει», καταλήγει.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου «αποτελεί την καλύτερη αφορμή για τις σημερινές δημιουργικές και πρωτοπόρες δυνάμεις της κοινωνίας μας, να κατανοήσουν πόση δύναμη έχουν στα χέρια τους, πόσο πολύ μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αν αποφασίσουν να διεκδικήσουν την αλλαγή της χώρας και να συμμετάσχουν σ' αυτή με τρόπο δημοκρατικό και δημιουργικό», σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Τονίζει ακόμη ότι «η λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου πάλεψε για την ελευθερία και εδραίωσε τη δημοκρατία στη χώρα. Η αντίστοιχη γενιά σήμερα, οφείλει να πράξει με την ίδια αυταπάρνηση, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, για να χτίσουμε μια δημιουργική, ανεξάρτητη και δικαιότερη πατρίδα, που θα στηρίζεται στις δικές της και όχι σε δάνειες δυνάμεις».

«Και δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ποτέ ότι, το διακύβευμα παραμένει πάντα η δημοκρατία», καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.

«Οι αγώνες που σήμερα τιμούμε ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική και να ξαναζωντανέψουμε τη χαμένη ελπίδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς του Πολυτεχνείο.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό λαϊκό κίνημα να υιοθετήσει πιο προωθημένα συνθήματα και στόχους από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού κινήματος».

Ζητεί, σε αυτό το πλαίσιο, να συγκροτηθεί «η λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιδραστικής αστικής συγκυβέρνησης της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, που οδηγεί το λαό στη φτώχεια, στην εξαθλίωση».

«Η 17η Νοεμβρίου 1973 σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα των νέων ανθρώπων απέναντι σε μία μαλθακή κοινωνία, η οποία δεν αντιστεκόταν με την ενδεδειγμένη μαζικότητα και δριμύτητα απέναντι στο καθεστώς της 21ης Απριλίου», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Πρόσθεσε ότι «οι νέοι άνθρωποι δίδαξαν αυθορμητισμό, αλλά έπεσαν θύματα της προβοκάτσιας που έφερε την 25η Νοεμβρίου, το χειρότερο σκέλος του καθεστώτος εκείνης της εποχής».

Στο δικό του μήνυμα ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η εξέγερση του 1973 «συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις του, να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό».


Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε σήμερα στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου, συνοδευόμενος από τον συμπρόεδρο του κόμματος Die Linke Klaus Ernst και αντιπροσωπεία της Νεολαίας του Συνασπισμού

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη καταδεικνύει ότι, όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να κερδίσουν ακόμα και την πιο στυγνή δικτατορία, ακόμα και τον πιο δυνατό δυνάστη. Έτσι και τώρα θα διεκδικήσουμε και θα κατακτήσουμε ξανά την ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία σ΄ αυτό τον τόπο», υπογράμμισε σε δηλώσεις του.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι η πρόσφατη αλλά και παλιότερη ιστορία του ελληνικού λαού, κυρίως όμως η εξέγερση της νεολαίας το Νοέμβρη του ΄73 καταδεικνύει ότι μάλλον λάθος λαό διάλεξαν για πειραματόζωο τα διεθνή και ευρωπαϊκά κέντρα της οικονομικής ελίτ.

«Ο ελληνικός λαός κατέκτησε με αγώνες την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του. Δεν του χαρίστηκε από κανέναν. Και όποιος τολμήσει να του την στερήσει, θα το πληρώσει πολύ ακριβά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Klaus Ernst δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα επίθεση ενάντια στα δικαιώματά του. «Σ΄ αυτό μας βρίσκει εμάς τους φίλους του Die Linke από τη Γερμανία συμμάχους και συμπαραστάτες...Να πληρώσουν οι τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα και όχι οι πολίτες», επισήμανε.

Στεφάνι κατέθεσε σήμερα και αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, με επικεφαλής τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Σπύρο Λυκούδη.

«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρα. Πολύ περισσότερο σήμερα που η κοινωνία αναστενάζει μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση. Ο δρόμος του Νοέμβρη είναι ο αγώνας. Συνεχίζουμε», δήλωσε ο κ. Λυκούδης.

«Η Δημοκρατική Συμμαχία τιμά την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου, συμπυκνώνοντας το μήνυμά της για το σήμερα και το αύριο στην Ελλάδα στην πρόταση για συγκρότηση ενός νέου μετώπου λογικής που θα πρεσβεύει την υπευθυνότητα, τη σύνεση, το ρεαλισμό και τον ορθολογισμό», αναφέρει με αφορμή την επέτειο η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας αναφέρει στο μήνυμά της ότι «σήμερα οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ανατροπή των νοσηρών τακτικών του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».

Τονίζει ακόμη ότι «αυτές τις μέρες γυρίζουμε οριστικά τη σελίδα που άνοιξε πριν 38 χρόνια, η Μεταπολίτευση ολοκληρώνει τον κύκλο της και η νέα κυβέρνηση κάνει την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, γεφυρώνοντας το χθες με το αύριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: