www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΟΙΚ: Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το PSI


Αρχίζουν και επισήμως σήμερα οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους που εκπροσωπούνται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

«Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια συναλλαγή, η οποία θα προσελκύσει την ευρύτερη δυνατή στήριξη της κοινότητας των ομολογιούχων», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.

«Με αυτό το σκοπό, θα ακούσουμε τις ιδέες του IIF, άλλων φορέων της βιομηχανίας και ανεξάρτητων πιστωτών σχετικά με τους καλύτερους τρόπους σχεδιασμού αυτής της συναλλαγής», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις για το τελικό σχέδιο εφαρμογής του PSI+ ξεκινούν σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη, όπου ο επικεφαλής της τράπεζας, Γιόζεφ Ακερμαν, και ο πρόεδρος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, θα συζητήσουν με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής τη διαδικασία εφαρμογής του PSI.

Παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι των τραπεζών Εθνική, Alpha Bank, Eurobank  και Πειραιώς, που θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τις συνέπειες του haircut στα μεγέθη των πιστωτικών ιδρυμάτων και πιθανότατα να υποβάλουν αντιπροτάσεις.

Χθες το βράδυ, ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργου Ζανιά, όπου «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και ειδικότερα στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Ο κ. Νταλάρα δήλωσε στο Reuters πριν από τις συναντήσεις ότι τα σχέδια που προτείνει το IIF είναι δύο. Ένα που προβλέπει γενικό κούρεμα ομολόγων κατά 50% για όλους και ένα δεύτερο σχέδιο που εμπεριέχει δύο εναλλακτικά σενάρια, χωρίς όμως να τα περιγράψει. Ερωτώμενος για τη διαδικασία παραδέχτηκε ότι «δεν έχουμε μεγάλα περιθώρια ελιγμών, αλλά θα εξασφαλίσουμε ότι η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα».

Πάντως, πληροφορίες που επικαλείται η «Ναυτεμπορική» αναφέρουν ότι με βάση και τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στη Φρανκφούρτη, στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η αποστολή των ενημερωτικών επιστολών, προς υπουργεία και γενικά φορείς που εποπτεύουν τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές, σε διάφορες χώρες, με στόχο να δηλώσουν εντός συγκεκριμένης ημερομηνίας (μέχρι το τέλος του 2011) τις προθέσεις τους για τη συμμετοχή τους εθελοντικά στο PSI

Δεν υπάρχουν σχόλια: