www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

«Παράθυρο» για διορθωτικές κινήσεις στο τέλος ακινήτων


Αμεση νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή του νόμου για το ειδικό τέλος ακινήτων, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των προέδρων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με τον κ. Π. Οικονόμου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, και ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Νίκος Σαράντης, συναντήθηκαν χθες με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με το ειδικό τέλος επί των ακινήτων.

Όπως σημειώνουν στη σχετική ανακοίνωσή τους, ο κ. Οικονόμου συμφώνησε με την κοινή θέση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η διαδικασία καταβολής του τέλους παρουσιάζει
αδυναμίες, δυσλειτουργίες και ατέλειες, οι οποίες επιτείνουν την αναστάτωση μεταξύ των πολιτών, ιδίως στις παρούσες συνθήκες της έντονης οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει ιδιαιτέρως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔΑ έθεσαν ως βασικό αίτημα την απαλλαγή από το τέλος όλων των προσώπων, τα οποία κάνουν ήδη χρήση του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ  και περιλαμβάνονται στις εν λόγω κατηγορίες.

Όπως επισημαίνουν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι εξετάζει θετικά το αίτημα, καθώς και την πρόταση της ΚΕΔΕ να παρασχεθεί η δυνατότητα διακανονισμού των σχετικών οφειλών σε αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και πως σκοπεύει να προβεί σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση όλων των προβλημάτων, τα οποία έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή του Νόμου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής διετύπωσαν επίσης το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην εισπραχθεί ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2010, καθώς λόγω της έκτακτης εισφοράς δεν είναι δυνατή η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Ο κ. Οικονόμου, όπως αναφέρουν, επιφυλάχθηκε να εξετάσει και αυτή την πρόταση.

Προσωρινό δικαστικό μπλόκο σε διακοπή ηλεκτροδότησης


Χθες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε απόφαση προσωρινής διαταγής με την οποία απαγορεύει στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης για μη πληρωμή του τέλους ακινήτων, σε συγκεκριμένη κατοικία.

Οι ιδιοκτήτες της εν λόγω κατοικίας δεν πλήρωσαν το λογαριασμό ρεύματος, επειδή, όπως υποστηρίζουν, το ειδικό τέλος ακινήτων είχε προσδιορισθεί με λάθος τρόπο, τόσο σε σχέση με την τιμή ζώνης όσο και σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα.

Οι ιδιοκτήτες επικαλέστηκαν οικονομική δυσχέρεια και δήλωσαν ότι αδυνατούν να καταβάλουν το «υπέρογκο» ποσό για το ειδικό τέλος.

Για απόφαση «πιλότο», με βάση την οποία, ουσιαστικά, το κράτος θα οδηγηθεί σε ρύθμιση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κωνσταντίνος Μαργιέλης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως είπε, το συγκεκριμένο λάθος στο ειδικό τέλος ακινήτων, που προσδιορίστηκε στην οικογένεια -για την οποία εκδόθηκε απόφαση- συμβαίνει ουσιαστικά στο 20% των λογαριασμών ρεύματος στη Μεσσηνία.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας τις επόμενες ημέρες θα προσφύγει και θα επιδιώξει προσωρινές διαταγές και για άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της περιοχής, που δεν μπορούν να πληρώσουν το Τέλος Ακινήτων. Όπως διευκρίνισε, θα καταθέσει ομαδικές προσφυγές που θα αφορούν ανέργους, πολυτέκνους και ασθενείς.

«Είναι στη δυνατότητα και την ευχέρεια των πολιτών και των νομικών, να εξαντλήσουν όλες αυτές τις δυνατότητες τις οποίες δίνει ο νομικός μας πολιτισμός και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λουκουρέντζος.

«Ζητάμε», πρόσθεσε, «να ληφθούν υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια και κυρίως για τις οικογένειες οι οποίες πραγματικά δεν μπορούν να καταβάλουν το τέλος της ακίνητης περιουσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: