Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Οι πύλες του Πολυτεχνείου προγραμματίζεται να κλείσουν στη 1 μ.μ.. Στις 2 μ.μ. θα ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη και στη συνέχεια θα γίνει η πορεία.
Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία αλλά και η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων. Τρεις εισαγγελείς θα βρίσκονται σήμερα στη ΓΑΔΑ και άλλοι 12 σε επιφυλακή, ενώ άλλοι τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί θα είναι στην ποινική δίωξη,
πρωί και απόγευμα.
Πάντως, η αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου, Τ. Μοροπούλου, έχει δηλώσει ότι το ίδρυμα θα περιφρουρηθεί από την κοινότητά του, καθώς 700 μέλη της (φοιτητές, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι) σε εθελοντική βάση θα βρίσκονται στον χώρο του Ιδρύματος καθόλη τη διάρκεια του τριήμερου των εκδηλώσεων.
Από την Τρίτη οι δρόμοι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος είναι κλειστοί, ενώ απαγορεύεται η στάση και στάθμευση σε όλους τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Σήμερα, λόγω της πορείας, θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου και Βασ. Σοφίας καθώς και σε παράλληλους και κάθετους δρόμους.
Τροποποιήσεις θα υπάρξουν, επίσης, στα δρομολόγια και τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Συγκεριμένα, οι σταθμοί του μετρό οι οποίοι βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η πορεία θα κλείσουν σταδιακά. Στις 12 το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός στο Πανεπιστήμιο, μια ώρα αργότερα θα κλείσει ο σταθμός του Συντάγματος, ενώ στις 3 θα κλείσουν οι σταθμοί στον Ευαγγελισμό και στο Μέγαρο Μουσικής.
Μηνύματα από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία
Μηνύματα για την επέτειο απευθύνουν οι εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.
«Ο,τι και να πει κανείς για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι λίγο ή ασήμαντο. Περισσότερα και σημαντικά λέει ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα η νέα γενιά, γιορτάζοντας για 38 ολόκληρα χρόνια με τον ίδιο σεβασμό, με το ίδιο δέος και τον ίδιο ενθουσιασμό, την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου», αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Παπούλιας, «όλοι όσοι τιμούν με αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια τη μεγάλη αυτή στιγμή δικαιώνουν τους αγώνες και τις θυσίες εκείνων που δεν φοβήθηκαν να διεκδικήσουν το αδύνατο για λογαριασμό ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».
«Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι οι κατακτήσεις των παλαιότερων γενεών, και ειδικά του αντιδικτατορικού κινήματος, αποτελούν κληρονομιά που κανείς δεν είχε και δεν έχει δικαίωμα να σπαταλήσει ή να εξευτελίσει», καταλήγει.
Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου «αποτελεί την καλύτερη αφορμή για τις σημερινές δημιουργικές και πρωτοπόρες δυνάμεις της κοινωνίας μας, να κατανοήσουν πόση δύναμη έχουν στα χέρια τους, πόσο πολύ μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αν αποφασίσουν να διεκδικήσουν την αλλαγή της χώρας και να συμμετάσχουν σ' αυτή με τρόπο δημοκρατικό και δημιουργικό», σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
Τονίζει ακόμη ότι «η λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου πάλεψε για την ελευθερία και εδραίωσε τη δημοκρατία στη χώρα. Η αντίστοιχη γενιά σήμερα, οφείλει να πράξει με την ίδια αυταπάρνηση, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, για να χτίσουμε μια δημιουργική, ανεξάρτητη και δικαιότερη πατρίδα, που θα στηρίζεται στις δικές της και όχι σε δάνειες δυνάμεις».
«Και δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ποτέ ότι, το διακύβευμα παραμένει πάντα η δημοκρατία», καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.
«Φωτεινό παράδειγμα» και «μνήμη που μας ενώνει και μας εμπνέει» χαρακτηρίζει σε μήνυμά της την εξέγερση των νέων και του λαού εναντίον της χούντας η υπουργός Παιδείας.
«Σεβασμός στο Πολυτεχνείο σημαίνει πάνω από όλα σεβασμός στην αλήθεια», αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι «με τις συνθήκες που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εκτός δημοκρατικών ορίων ενέργειες δυναμικών μειοψηφιών δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να γίνονται καταθέσεις στεφάνων με τη συνοδεία είτε της αστυνομίας είτε των κομματικών υποστηρικτών».
«Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία που συνιστά βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης και μετατρέπει την ουσία και το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου σε θέαμα βίας και εντυπώσεων», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι αντί στεφάνων «οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε αυτή την αλήθεια» και να περιφρουρήσουμε το πραγματικό νόημα και το συμβολισμό του Πολυτεχνείου, απομονώνοντας τις μειοψηφίες.
Με αφορμή την επέτειο το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό λαϊκό κίνημα να υιοθετήσει πιο προωθημένα συνθήματα και στόχους από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού κινήματος».
Ζητεί, σε αυτό το πλαίσιο, να συγκροτηθεί «η λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιδραστικής αστικής συγκυβέρνησης της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, που οδηγεί το λαό στη φτώχεια, στην εξαθλίωση».
«Η 17η Νοεμβρίου 1973 σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα των νέων ανθρώπων απέναντι σε μία μαλθακή κοινωνία, η οποία δεν αντιστεκόταν με την ενδεδειγμένη μαζικότητα και δριμύτητα απέναντι στο καθεστώς της 21ης Απριλίου», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.
Πρόσθεσε ότι «οι νέοι άνθρωποι δίδαξαν αυθορμητισμό, αλλά έπεσαν θύματα της προβοκάτσιας που έφερε την 25η Νοεμβρίου, το χειρότερο σκέλος του καθεστώτος εκείνης της εποχής».
Στο δικό του μήνυμα ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η εξέγερση του 1973 «συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις του, να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό».
Με αφορμή τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η δημοκρατία είναι σε καθεστώς έκτακτης μνημονιακής ανάγκης, με την προσήλωση των εμπνευστών της στα συμφέροντα των πιστωτών και του κεφαλαίου, στη λιτότητα, την ανεργία και τη φτώχεια να στρέφεται ξεκάθαρα ενάντια στη λαϊκή κυριαρχία» και υποστηρίζει ότι «η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι αυτή της οργανωμένης πάλης και της αντίστασης, της ρήξης, της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης».
Κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών, με επικεφαλής το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Νίκο Μαρκάτο.
Στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου, κατέθεσε και αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, τιμώντας τα θύματα και τους αγώνες της εξέγερσης ενάντια στη χούντα.
ΓΣΕΕ: Επίκαιρα τα αιτήματα του Πολυτεχνείου
Κάλεσμα στους εργαζομένους να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του αγώνα του Πολυτεχνείου απευθύνει η ΓΣΕΕ τονίζοντας πως «τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα επίκαιρα διεκδικούμενα και αιτούμενα για τους εργαζόμενους και τη κοινωνία».
«Η ανεργία, τα μέτρα λιτότητας, οι περικοπές οι ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι εντολές και απαιτήσεις των Βρυξελλών και των οικονομικά ισχυρών, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη γι΄αυτό και το αίτημα για "ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" καθίσταται διαχρονικό», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.
ΑΔΕΔΥ: Εναυσμα για νέους αγώνες
Ως αφετηρία για νέους αγώνες των εργαζομένων θεωρεί το κεντρικό σύνθημα του Πολυτεχνείου «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» η ΑΔΕΔΥ Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το σύνθημα αυτό αποτελεί έναυσμα για «την αποτροπή παγίωσης της λιτότητας και της ύφεσης που οδηγούν στην ανεργία και στην οικονομική εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα μας».
Με αφορμή την επέτειο, το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συνεχίσουν να αγωνίζονται «ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Πολυνομοσχεδίου, που οδηγούν στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και στο Δημόσιο μέσω της εφεδρείας και στη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών».
Eνός λεπτού σιγή στα μέσα σταθερής τροχιάς
Με ενός λεπτού σιγή οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς Μετρό ΗΣΑΠ και Τραμ) θα τιμήσουν την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Όπως ανακοίνωσαν τα Σωματεία των εργαζομένων, στις 12:30 το μεσημέρι, οι συρμοί των συγκεκριμένων Μέσων Μεταφοράς θα ακινητοποιηθούν στους σταθμούς και θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.
Οι διοικήσεις των Σωματείων καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις και στην πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, καθώς όπως τονίζουν μετά από 38 χρόνια τα αιτήματα της εποχής εκείνης είναι επίκαιρα, αφού τα σκληρά και άδικα μέτρα λιτότητας, η ανεργία, οι περικοπές μισθών & συντάξεων, μαστίζουν την ελληνική κοινωνία με τρόπο βάρβαρο, αυταρχικό και ανεξέλεγκτο.
Επετειακές εκδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 17.00 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων. Πρόσκληση συμμετοχής απηύθυναν στους εργαζόμενους οι συνδικαλιστικοί φορείς.
Σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία «το αίτημα για Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ». «Το ΄Πολυτεχνείο ζει΄ μόνο αν παραμείνουμε μαχόμενοι πολίτες. Οι αγώνες των εργαζομένων δεν δίνονται μόνο για το παρόν, στόχο έχουν το μέλλον» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
«Η αγωνιστική, ηρωϊκή παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου δείχνει ότι όταν ο λαός είναι αποφασισμένος μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και την ιστορία, μπορεί να ανατρέψει κάθε αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της. Είναι ανίκητος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου