www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Εξαφανισμένο είδος ανθρώπων «ζει» στη Σιβηρία

Σουηδοί ερευνητές εντόπισαν σε κατοίκους περιοχών της Σιβηρίας γονιδιακά ίχνη ενός μυστηριώδους είδους ανθρώπου που ζούσε πριν από 30 χιλιάδες χρόνια. Ευρήματα της παρουσίας αυτών των ανθρώπων ανακαλύφθηκαν πριν από έναν χρόνο γύρω από το σπήλαιο Ντενίσοβαν στα όρη Αλτάι στα βάθη της Ανατολικής Ρωσίας και έτσι το είδος έλαβε την ονομασία του σπηλαίου. Η ανακάλυψη είναι σημαντική αφού θα βοηθήσει τους ειδικούς να μάθουν περισσότερα για αυτό το είδος ανθρώπων.

Το υβριδικό DNA

Μετά την ανακάλυψη της ύπαρξής τους οι Ντενίσοβαν καταχωρήθηκαν από τους επιστήμονες ως ένα τρίτο είδος ανθρώπων μετά τους Νεάντερταλ και τον σύγχρονο άνθρωπο (Homo sapiens). Οι ειδικοί
εκτιμούν ότι οι Ντενίσοβαν έζησαν κατά την διάρκεια της τελευταίας εποχής παγετώνων στη Γη αλλά ο ανταγωνισμός κυρίως με τον Homo sapiens τους οδήγησε στην εξαφάνιση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στην Σουηδία έκαναν αναλύσεις στο γονιδίωμα 1.500 ατόμων και ανακάλυψαν ότι ορισμένοι από αυτούς διέθεταν DNA των Ντενίσοβαν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάποια στιγμή υπήρξαν επιμειξίες ανάμεσα στους Ντενίσοβαν τόσο με τους Νεάτερνταλ όσο και με τον σύγχρονο άνθρωπο.

«Οι Ντενίσοβαν μάλλον σχετίστηκαν περισσότερο με τους Νεάτερνταλ παρά με τον σύγχρονο άνθρωπο. Παρόλα αυτά όπως φαίνεται υπήρξαν σεξουαλικές επαφές και με τον σύγχρονο άνθρωπο από τις οποίες παρήχθησαν γόνιμοι απόγονοι» δηλώνει ο Ματίας Τζέικομπσον, επικεφαλής της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: