www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Η Ευρωζώνη πιέζει την Ελλάδα να ματαιώσει το δημοψήφισμα

Η Ολλανδία και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης ασκούν πίεση στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μη διεξαχθεί το δημοψήφισμα, παραδέχτηκε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα προκαλέσει αναστάτωση στο σχεδιασμό του ελληνικού δανειακού προγράμματος και θα καθυστερήσει την εκταμίευση της έκτης δόσης, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιάγκερ.

Μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου στη Χάγη ο ολλανδός αξιωματούχος σημείωσε ότι το δημοψήφισμα «δημιουργεί πρόβλημα σε ολόκληρο το σχεδιασμό για την έκτη δόση» προσθέτοντας ότι «θα είναι πολύ δύσκολο για το ΔΝΤ να συμφωνήσει εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα για τη
βιωσιμότητα του χρέους».

«Όλα αυτά προκαλούν καθυστέρηση στο σχεδιασμό του ΔΝΤ και της ευρωζώνης» υπογράμμισε.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε αργότερα και η τοποθέτηση του ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ ατυχή» την επιλογή του δημοψηφίσματος από την ελληνική κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «Γαλλία και Γερμανία εργάζονται αναζητώντας τρόπους να περιορίσουν τη ζημιά από όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα».

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος η χώρα του και άλλα μέλη της ευρωζώνης ασκούν πίεση για να ματαιωθεί το δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

Κομισιόν: Ο επίτροπος Γκ.Ετινγκερ κατηγορεί την Ελλάδα ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος ενέργειας Γκίντερ 'Ετινγκερ, επικρίνει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

«Θέτει περισσότερο από πριν σε κίνδυνο το ευρώ... Εάν οι Ελληνες πουν 'όχι', δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες», προσθέτει.

Δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει στον τέλος της Νομισματικής Ένωσης, ο Γκίντερ 'Ετινγκερ επισημαίνει τη δυσχερή θέση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών. «Τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης έχουν ιδιαίτερη ανάγκη εμπιστοσύνης και διαφάνειας», λέει αναφερόμενος στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Για όλες τις χώρες που δεν έχουν τις καλύτερες (δημοσιονομικές) επιδόσεις η κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά. Αυξάνεται ο κίνδυνος να υποστούν περισσότερες συνέπειες», προειδοποιεί ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: