www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Αντιδρούν οι πρυτάνεις στις συγχωνεύσεις τμημάτων


Σε έκτακτη σύνοδο στις αρχές Δεκεμβρίου προσανατολίζονται οι πρυτάνεις, μετά τις επιστολές της Αννας Διαμαντοπούλου για συγχωνεύσεις και συνενώσεις τμημάτων, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, με στόχο να δημιουργήσουν «εύρωστα τμήματα», όπως ζητεί η υπουργός Παιδείας.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ήταν από τα πρώτα ιδρύματα, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων, αίτημα που βρήκε ευήκοον ούς στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που προεδρεύει αυτή την περίοδο της Συνόδου.

Και τα δύο πανεπιστήμια θεωρούν ως σημαντικό και σοβαρό θέμα τη συνένωση τμημάτων και την
χωροταξική αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα πανεπιστήμια αυτά υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να βρίσκεται «σε τροχιά σύγκρουσης με τα Ιδρύματα» και διερωτούνται: «Πώς μας ζητά να συνεργαστούμε για την χωροταξική αναδιάρθρωση, όταν οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων τελούν σε καθεστώς....κατάργησής τους, σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο;»

Πάντως, σε πρώτη φάση, το υπουργείο ζητεί τη συγχώνευση περί των 15 τμημάτων ΤΕΙ τα οποία, όμως, στην πλειοψηφία τους δεν προσελκύουν σπουδαστές. Τα ΤΕΙ αυτά αφορούν βιολογικές καλλιέργειες, ιχθυοκαλλιέργειες και τουριστικά επαγγέλματα.

Σημειώνεται ότι πάνω από 40 είναι τα τμήματα των ΤΕΙ που δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας.
Στα πανεπιστήμια τα μεγαλύτερα προβλήματα προσέλκυσης φοιτητών έχουν κυρίως τμήματα ξένων γλωσσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: