Στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας της Γερμανίας βρίσκεται και σήμερα η Ελλάδα, με τον Τύπο να φιλοξενεί εκτενή δημοσιεύματα σχετικά με την κρίσιμη ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου, τις αντιδράσεις των πολιτών και τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης στην κρίση χρέους.
«Η Αθήνα βυθίζεται στο χάος» γράφει η εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger της Κολωνίας και συμπληρώνει: «Από τη σημερινή ψηφοφορία εξαρτάται η επόμενη δόση των δανείων σωτηρίας.
Εάν δεν δοθούν τα χρήματα, τότε η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι ζήτημα ολίγων εβδομάδων».
«Δως μοι πα στω και ταν γαν κινάσω (δωσ μου σημείο να στηριχθώ και θα κινήσω τη γη» έλεγε ο Έλληνας Αρχιμήδης. Σήμερα πρέπει να θυμηθούμε τα λόγια του, γιατί φαίνεται δεδομένη η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους με τη δύναμη του μοχλού. Πού είναι όμως το σταθερό σημείο που ζητούσε ο Αρχιμήδης; Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε κινούμενη άμμο», παρατηρεί η ίδια εφημερίδα, ενώ «ηράκλειο άθλο» αποκαλεί την
υπέρβαση της κρίσης η Frankfurter Rundschau.
«Η Ελλάδα εκτός ελέγχου» γράφει η Rheinische Post του Ντύσσελντορφ και στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται επίσης: «Το ζήτημα δεν είναι πλέον η οικονομική επιβίωση της Ελλάδας, αλλά η συνοχή του έθνους, η οποία ούτως ή άλλως ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προειδοποιεί το λαό ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Με την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει στο Κοινοβούλιο θέλει να περάσει σήμερα το νέο πακέτο μέτρων, χωρίς το οποίο δεν πρόκειται να δοθεί νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα».
«Με τη βοήθεια του Αρχιμήδη» τιτλοφορεί και το δικό της σχετικό ρεπορτάζ η Tagesspiegel του Βερολίνου και συμπληρώνει: «Γιατί είναι τόσο ελκυστική η μόχλευση που απεργάζονται οι Ευρωπαίοι πολιτικοί;»
«Η Ελλάδα είναι αλλιώς» γράφει σε σχόλιό του για την εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit ο Ρολφ Λανγκάμερ, αντιπρόεδρος στο Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας του Κιέλου και αντικρούει την περίφημη θεωρία του ντόμινο με το εξής επιχείρημα: «Εάν η πολιτική είχε καταφέρει να υψώσει ένα είδος φράχτη γύρω από την Ελλάδα, εάν όλοι συνειδητοποιούσαν ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας είναι μοναδική περίπτωση, τότε θα μπορούσε κανείς να πείσει και τις αγορές ότι η αναδιάρθρωση του χρέους αφορά μόνο την Ελλάδα και κανέναν άλλον».
Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες ζητούν επιτακτικά πλέον κούρεμα του ελληνικού χρέους. Το επιβεβαιώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμαιερ σε συνέντευξή του στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντύσσελντορφ. «Πριν από ένα χρόνο ο (πρώην υπουργός Οικονομικών) Πέερ Στάινμπρυκ και εγώ είχαμε επισημάνει από κοινού ότι ακόμα και με την πιο σκληρή δημοσιονομική πειθαρχεία η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να μειώσει το χρέος της και γι αυτό θα χρειαζόταν οπωσδήποτε μία αναδιάρθρωση. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστωτών πρέπει να αποφασιστεί τώρα και να πλησιάζει το 50%», εκτιμά ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Εντελώς διαφορετική άποψη εκφράζουν Γερμανοί οικονομολόγοι σε υπόμνημά τους για το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Ντύσσελντορφ IMK, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα Berliner Zeitung του Βερολίνου: «Το κούρεμα χρέους με οδυνηρές συνέπειες για τον πληθυσμό της Ελλάδας και μεγάλους κινδύνους για την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφευχθεί, εφόσον επιμηκυνθεί το πρόγραμμα λιτότητας. Για να γίνει αυτό η Ε.Ε. θα έπρεπε να διαθέσει επιπλέον κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία, ώστε να γίνουν επενδύσεις χωρίς ελληνική συγχρηματοδότηση. Επιπλέον χρειάζεται καλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής στα πλαίσια της Ευρωζώνης».
Σχόλιο-προειδοποίηση δημοσιεύεται στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine με τίτλο «Πέρα από τα σύνορα». «Ενώ στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν, η χώρα τους παίρνει δώρα δισεκατομμυρίων για να ξεπεράσει την κρίση, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να συγχρηματοδοτεί πλέον τα έργα υποδομής της Ε.Ε. Αυτό ενοχλεί ιδιαιτέρως τη γειτονική Βουλγαρία, το πιο φτωχό κράτος-μέλος. Γι αυτό ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας προτείνει να μειωθούν οι ελληνικές συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές σε επίπεδα Βουλγαρίας, ώστε το πρόβλημα να λυθεί δια μαγείας. Εν προκειμένω η πολεμική ρητορική εξυπηρετεί εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες, γιατί την προσεχή Κυριακή οι Βούλγαροι εκλέγουν τον νέο πρόεδρο της χώρας. Αλλά με τον ίδιο τρόπο σκέφτονται και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπου οι πολίτες είναι πιο φτωχοί από τους Έλληνες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου