www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Δεκάδες λαθρομετανάστες έχουν προσβληθεί από ελονοσία

Θερίζει η ελονοσία όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στις υποβαθμισμένες γειτονιές της, όπως στην 6η Διαμερισματική Κοινότητα. Οι αλλοδαποί επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά τα κινητά συνεργεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στην πλατεία Βικτωρίας και Αμερικής, προκειμένου να προμηθευτούν το σχετικό χάπι που αποτελεί μέρος της θεραπείας για τη μαλάρια.

Το ανησυχητικό είναι ότι δεν πρόκειται για τρία τέσσερα άτομα, αλλά για δεκάδες, που μάλιστα νοσούν από τη χειρότερη μορφή της ασθένειας, αυτήν δηλαδή που προέρχεται από την Αφρική και κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο τεταρταίος πυρετός.

Λιγότερο επικίνδυνη είναι η ελονοσία που φέρουν οι λαθρομετανάστες από τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας (Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα) και η οποία αντιμετωπίζεται πιο εύκολα. Κι αυτό γιατί ο τριταίος πυρετός που έχουν στην πλειονότητά τους οι νοσούντες Ασιάτες
δεν είναι τόσο μεταδοτικός, αν υπάρχει η κατάλληλη φαρμακευτική υποστήριξη.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κρούσμα ελονοσίας σε έλληνα πολίτη, αν και όπως έλεγαν οι γνωρίζοντες, είναι πλέον θέμα χρόνου να συμβεί και αυτό, αφού η νόσος μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών. Οι ίδιοι κύκλοι φοβούνται ότι το καλοκαίρι, λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής που επικρατούν στις συνοικίες της πρωτεύουσας εξαιτίας της πλημμελούς καθαριότητας και του συνωστισμού, θα ξεσπάσει επιδημία ελονοσίας.

«Είναι θέμα χρόνου η αναβίωσή της», λένε και τονίζουν ότι η συγκεκριμένη νόσος χτυπάει όλες τις ηλικίες και ειδικά τα παιδιά. Γι' αυτό και ζητούν να υπάρξει την άνοιξη εκτεταμένο πρόγραμμα ψέκασης των ρεμάτων και των στάσιμων νερών με επίγεια και όχι με εναέρια μέσα.

Παράλληλα επιμένουν να απογραφούν όσοι ξένοι νοσούν και να γίνει πλήρης ενημέρωση των σχολείων (μαθητών) και των πολιτών για τους κινδύνους που απορρέουν σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνουν, πρωτεύοντα ρόλο παίζει η υπογραφή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο νομοθετικής ρύθμισης που θα υποχρεώνει τους νοσούντες να υπόκεινται υποχρεωτικά σε θεραπευτική αγωγή και όχι οικειοθελώς όπως σήμερα, ενώ θα δίνει στους αρμόδιους φορείς το δικαίωμα να κηρύσσουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση που η ελονοσία εξαπλωθεί και στον γηγενή πληθυσμό.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πολλοί λαθρομετανάστες είναι φορείς σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, γιατί εκδίδονται χωρίς προφυλάξεις. Και δεν μιλάμε μόνο για γυναίκες, αλλά και για άνδρες, που φτάνουν μέχρι του σημείου να ζητούν από τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ ειδικές αλοιφές για να ανακουφιστούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: