www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Επιμένει στη δημιουργία κλίματος έντασης η Αγκυρα

΄Εντονα εξακολουθεί να αντιδρά η Τουρκία στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες για φυσικό αέριο στην αποκλειστική της οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πιρί Ρεΐς» έχει αρχίσει ήδη έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αγκυρα συνεχίζει να αναπτύσσει τη φιλολογία της έντασης.

«Δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Αρίντς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Ο Μπ. Αρίντς ρωτήθηκε για τις έρευνες στη Μεσόγειο και σημείωσε: «Δεν στέλνουμε τα πολεμικά μας πλοία, για να πολεμήσουμε. Αυτά ανέλαβαν καθήκον προστασίας και θα αντισταθούν, εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση, που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό είναι ένα από τα μέσα, που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Συνεπώς, δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει
το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας».

Ο κ. Αρίντς επανέλαβε τη θέση που έχει εκφραστεί κατά καιρούς από επίσημα τουρκικά χείλη ότι η ΕΕ «έκανε λάθος δεχόμενη την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου" -όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία- σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί» και τόνισε πως «η ΕΕ πρέπει να βιαστεί για να διορθώσει ένα λάθος της».

«Εάν η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ανακοινώνει ότι προχωρά στις δραστηριότητες αυτές, στο όνομα ολόκληρου του Νησιού, τότε η ΕΕ θα πρέπει να δώσει ένα τέλος σε αυτό. Πρέπει να πει στους Ελληνοκύπριους ότι δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα» πρόσθεσε ο κ. Αρίντς και απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, στο δεύτερο μισό του 2012, δήλωσε: «Οι συνομιλίες - με την ΕΕ - δεν θα συνεχιστούν, σε καμία περίπτωση. Επειδή γνωρίζουμε τα εμπόδια και τις ενστάσεις που θα παρουσιάσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, όταν θα αναλάβει την προεδρία, τους λέμε: εσείς πρώτα φροντίστε να ενωθείτε, να φτάσετε στο σημείο να εκπροσωπείτε ολόκληρη την Κύπρο και μετά θα καθίσουμε μαζί σας στο ίδιο τραπέζι».

Σύμφωνα με τον Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών, του Πανεπιστημίου 9ης Ιουλίου της Σμύρνης, στο οποίο ανήκει το "Πιρί Ρεΐς", το πλοίο άρχισε έρευνες στις 4.30 το απόγευμα. Ο κ. Μπενλί δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περιοχή, αλλά είπε ότι υπάρχει επικοινωνία με το πλοίο, τονίζοντας "δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ήδη τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και οι φρεγάτες παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες του πλοίου", είπε ο κ. Μπενλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: