www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα προειδοποίηση Σόιμπλε προς την Ελλάδα


Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα να εκπληρώσει όλους τους όρους που απαιτούνται για να είναι κράτος-μέλος της ευρωζώνης απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σημειώνοντας πως αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της δεν θα της δοθεί νέα οικονομική βοήθεια.

«Εν τέλει είναι στο χέρι της Ελλάδας να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, τονίζοντας πάντως ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι το Βερολίνο μπορεί να βοηθήσει τις υπερχρεωμένες χώρες, ωστόσο τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει μόνα τους να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια των προβλημάτων τους.

Χαρακτήρισε εξάλλου «σοβαρή» την κατάσταση στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα καταβληθεί η έκτη δόση αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, προέτρεψε την Ιταλία να καταβάλει προσπάθειες για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. «Η Ιταλία γνωρίζει ότι πρέπει να διορθώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το
υψηλό της χρέος και δόξα τω Θεώ, μετά από ορισμένες οπισθοδρομήσεις αποφάσισε να κάνει τεράστιες περικοπές ώστε να μειώσει το έλλειμμα. Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνει σε αυτή την κατεύθυνση.»

Οι πιέσεις προς την Ελλάδα για τη λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να υλοποιηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις, έχουν ενταθεί τις τελευταίες μέρες. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε χθες την ικανοποίησή της για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα νέα οικονομικά μέτρα και προανήγγειλε την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες, για την ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: