www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Εμπορικές μισθώσεις: Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τις περιφερειακές επιτροπές διαμεσολάβησης


Ψηφίστηκε και στο σύνολό του στη Βουλή το σ.ν. του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που προβλέπει τη σύσταση τριμελών Επιτροπών Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομό) για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών αναφορικά με το ύψος των ενοικίων στις εμπορικές μισθώσεις. Ο νέος θεσμός θα δώσει τη δυνατότητα στους ενοικιαστές ή τους ιδιοκτήτες που θεωρούν ότι το μίσθωμα που πληρώνουν δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες της αγοράς, να προσφύγουν στις Επιτροπές και να επιδιώξουν έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η Επιτροπή θα προεδρεύεται από Δικαστικό Αντιπρόσωπο του Δημοσίου στην κάθε αντιπεριφέρεια, η ΠΟΜΙΔΑ θα ορίζει το μέλος που θα εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες και τον αναπληρωτή του, ενώ το τρίτο μέλος θα ορίζεται με κλήρωση μεταξύ των εκπροσώπων που θα προτείνονται από το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών οργανώσεων που εδρεύουν σε κάθε αντιπεριφέρεια. Η απόφαση της Επιτροπής θα εφαρμόζεται άμεσα εφόσον γίνεται αποδεκτή και από τα δύο μέρη με Πρακτικό, διαφορετικά, θα εκδίδεται Πόρισμα το οποίο θα λαμβάνουν υπόψη τα Δικαστήρια εφόσον μία από τις δύο πλευρές προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η ΠΟΜΙΔΑ, δια της ομιλίας του Προέδρου της Στράτου Παραδιά στη Βουλή, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δια του Προέδρου της κ. Βασ. Κορκίδη και ο
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δια του προέδρου του κ. Γιάννη Αδαμόπουλου, ζήτησαν από τον αρμόδιο για το θέμα Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σωκράτη Ξυνίδη, να τεθούν προυποθέσεις για την υποβολή αναφορών στις Επιτροπές, ώστε να διαφυλαχθεί το κύρος και η αποτελεσματικότητά τους και να αποτρέπεται η καταχρηστική άσκησή τους ώστε να μην κατακλυσθούν από αβάσιμες ή συνεχώς επαναλαμβανόμενες αναφορές, που θα επιβράδυναν σημαντικά την έγκαιρη εκπλήρωση του έργου τους.

Ο Αν. Υπουργός κ. Σωκρ. Ξυνίδης αποδέχθηκε τελικά τις προτάσεις αυτές, καθορίζοντας ότι για την άσκηση αναφοράς απαιτούνται κατά το νόμο οι εξής απαραίτητες προυποθέσεις:

α) να έχει παρέλθει διετία από την έναρξη της μίσθωσης ή της τελευταίας οικειοθελούς ή δικαστικής μείωσης ή προηγούμενης αναφοράς στην Επιτροπή για την ίδια μίσθωση και

β) να έχει προηγηθεί προηγούμενη έγγραφη πρόσκληση προς την άλλη πλευρά, χωρίς ανταπόκριση.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε από όλα τα κατά τόπους σωματεία-μέλη της να της γνωστοποιήσουν άμεσα τους εκπροσώπους που προτείνουν ως εκπροσώπους για την Περιφερειακή Επιτροπή της περιοχής τους, αποστολή των οποίων θα είναι η προάσπιση των καλώς εννοουμένων συμφερόντων των ιδιοκτητών ακινήτων, μέσα στη σημερινή οικονομική συγκυρία.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: