www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα αυστηρά μηνύματα στην Ελλάδα


Δέκτης νέων αυστηρών μηνυμάτων έγινε η Αθήνα από την ΕΕ, που επιμένει σε πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο των πακέτων δανειακής της στήριξης.

Θα ήταν τεράστιο λάθος για την Ελλάδα να μην προχωρήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή στην οποία έχει δεσμευτεί, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, μετά και την αυστηρή προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε πως «εν τέλει είναι στο χέρι της Ελλάδας να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ».

Ο κ. Τρισέ τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται μπροστά από τους δημοσιονομικούς της στόχους, προσθέτoντας ότι υποθέτει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει τα απαραίτητα, δηλαδή θα
σεβαστεί απόλυτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.


Νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα να εκπληρώσει όλους τους όρους που απαιτούνται για να είναι κράτος-μέλος της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της δεν θα της δοθεί νέα οικονομική βοήθεια.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι το Βερολίνο μπορεί να βοηθήσει τις υπερχρεωμένες χώρες, ωστόσο τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει μόνα τους να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια των προβλημάτων τους.

Χαρακτήρισε εξάλλου «σοβαρή» την κατάσταση στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα καταβληθεί η έκτη δόση αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε σήμερα από την κάτω βουλή, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού ο Σόιμπλε ανέφερε στους Γερμανούς βουλευτές ότι η Ελλάδα βρίσκεται «επί ξυρού ακμής».

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ελιγμούς εάν η Ελλάδα δεν παρουσιάσει τα απαιτούμενα μεγέθη», σχολίασε το βράδυ της Τετάρτης ο Γερμανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το έγγραφο. Επίσης, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.


Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ ναι μεν ξεκαθάρισε πως δεν διεξάγεται καμία συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρόσθεσε όμως και αυτός με τη σειρά του πως η χώρα μας θα μπορεί να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια μόνο αν εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους.

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις με την τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να δήλωσε νωρίτερα, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της γερμανικής Βουλής, ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα σε δυο περίπου εβδομάδες.

Ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης. «Η Ελλάδα δεν θα διακινδυνεύσει σε καμία περίπτωση την υλοποίηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου γιατί αυτή η συμφωνία εξασφαλίζει τις δανειακές ανάγκες της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια: