www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο ξανά το Κέιμπριτζ

Το Κέιμπριτζ διατήρησε για δεύτερη χρονιά τα πρωτεία στη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου που καταρτίζει η ανεξάρτητη εταιρεία QS. Το βρετανικό πανεπιστήμιο άφησε στη δεύτερη θέση το αμερικανικό Χάρβαρντ, που μέχρι πρόπερσι βρισκόταν στην κορυφή επί έξι χρόνια.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ακόμα πέντε αμερικανικά πανεπιστήμια, με το MIT και το Γέιλ στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα και τρία βρετανικά, με την Οξφόρδη στην πέμπτη και το Ιμπέριαλ στην έκτη θέση.

Συνολικά 31 αμερικανικά πανεπιστήμια φιγουράρουν μεταξύ των κορυφαίων 100. Στη λίστα των 300 καλύτερων πανεπιστημίων την πιο εντυπωσιακή άνοδο καταγράφουν πανεπιστήμια από τη ΝΑ Ασία,
με πρώτο το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στην 22η θέση.

Σημαντική πρόοδο σημείωσαν και πανεπιστήμια της Λατινικής Αμερικής, με κορυφαία το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM) και το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο στη Βραζιλία που μοιράζονται την 169η θέση, καθώς και ιδρύματα από τη Μέση Ανατολή, όπως το Πανεπιστήμιο του Βασιλιά Σαούντ στη Σαουδική Αραβία που βρίσκεται στη 200η θέση.

Στη λίστα με τα κορυφαία 300 πανεπιστήμια στον κόσμο δε συμπεριλαμβάνεται ελληνικό πανεπιστήμιο.

Η αξιολόγηση γίνεται με βάση την ακαδημαϊκή φήμη κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος σε ποσοστό 40%, τις ερευνητικές παραπομπές σε αυτό σε ποσοστό 20%, την αναλογία ακαδημαϊκού προσωπικού προς αριθμό φοιτητών επίσης σε ποσοστό 20%, τις πιθανότητες που δίνει στους αποφοίτους να μπουν στην αγορά εργασίας σε κατά 10% και το βαθμό πολυεθνικότητας φοιτητών και σχολών επίσης σε ποσοστό 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: