www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ντ. Μπακογιάννη: Η Τουρκία εξελίσσεται σε παρία της διεθνούς έννομης τάξης


«Οι δηλώσεις Μπαγίς επιβεβαιώνουν ότι δυστυχώς η Τουρκία εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου για να πετύχει τους στόχους της. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έτσι θα καταστεί ο παρίας της διεθνούς έννομης τάξης», υπογραμμίζει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή τις πρόσφατες τουρκικές απειλές σε βάρος της Κύπρου .

Μόνον ένας παρίας της διεθνούς έννομης τάξης θα χρησιμοποιούσε το εξωφρενικό επιχείρημα ότι, επειδή το υπό τη δική της κατοχή τμήμα της Κύπρου δεν συμμετέχει στις έρευνες, είναι παράνομες οι έρευνες που παραγγέλλει η
νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, τονίζει η πρώην υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει:

«Εάν η Τουρκία θέλει να παίξει το ρόλο που από το οικονομικό και γεωστρατηγικό της μέγεθος νομίζει ότι δικαιούται να παίζει, οφείλει να καταστεί πρώτα αξιόπιστο μέλος της διεθνούς κοινότητας καθώς και υπεύθυνο υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να συμβεί αυτό οφείλει:

Α) Να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επικυρώσει την Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας του Μοντέγκο Μπέι.

Β) Να σέβεται τις συνθήκες μεταξύ τρίτων χωρών, που μάλιστα, δεν την αφορούν.

Γ) Να συμβάλει αποτελεσματικά στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Μεσόγειο, επιλύοντας τα διμερή προβλήματά της με την Ελλάδα και συμβάλλοντας ενεργώς σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: