Μήνυμα στη Φινλανδία για το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητά ώστε να συμμετάσχει στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας για την Ελλάδα, αλλά και στη χώρα μας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της έστειλε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μετά τη συνάντησή του με το Φινλανδό πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν.
«Πρέπει να εφαρμόσουμε τώρα το πακέτο στο οποίο συμφωνήσαμε, πρόκειται για ζήτημα προτεραιότητας: εφαρμογή όλων των μέτρων», σημείωσε, προειδοποιώντας πως «διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωζώνης και καθενός από τα μέλη της. Είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό στο μυαλό μας, όταν συζητάμε εσωτερικά ζητήματα που συνδέονται με τις αποφάσεις που έχουμε λάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε, στέλοντας ξεκάθαρο μήνυμα στη Φινλανδία.
Συμπλήρωσε συγκεκριμένα πως αυτό ισχύει με το ζήτημα των εγγυήσεων για τα νέα δάνεια προς την Ελλάδα.
Ο κ. Ρόμπεϊ διαβεβαίωσε πως θα βρεθεί λύση στο θέμα αυτό από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, «μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της Φινλαδνίας, αλλά δεν θα
υπονομεύει τον ευρύτερο στόχο, που είναι η ενίσχυση εμπιστοσύνης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη».
Απευθυνόμενος και στην Ελλάδα, επισήμανε πως «αναμένουμε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», ενώ νωρίτερα απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας από την Ευρωζώνη.
«Περιορισμοί από τη διεθνή νομοθεσία» στο θέμα των εγγυήσεων
Στο θέμα των διασφαλίσεων που ζητεί η Φινλανδία αναφέρθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της χώρας Κατάινεν με δηλώσεις του στη φινλανδική τηλεόραση.
«Εργαζόμαστε για να επιτύχουμε μία συμφωνία στο θέμα των εγγυήσεων. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Αναζητούμε ένα μοντέλο, το οποίο είναι τεχνικά εφικτό, αποδεκτό από όλες τις χώρες και θα έδινε στη Φινλανδία εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις που θα δώσει για το δάνειο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γίρκι Κατάινεν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν περιορισμοί από τη διεθνή νομοθεσία. «Δεν είναι μία εύκολη πρόκληση. Υπάρχει η διεθνής νομοθεσία η οποία θέτει επίσης προκλήσεις, αλλά κάνουμε την προσπάθεια για να επιτύχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τρισέ: Επείγουσα η εφαρμογή των αποφάσεων
Νωρίτερα, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε πως η εφαρμογή των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν την 21η Ιουλίου για την Ελλάδα είναι επείγουσα. Τα ευρωπαϊκά κείμενα και οι εθνικές νομοθεσίες, που «θα επιτρέψουν τη στενότερη επιτήρηση των δημοσιονομικών εξελίξεων σε εθνικό επίπεδο» και πρέπει να υιοθετηθούν εντός ολίγων ημερών, είναι επιτακτικής σημασίας, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε ομιλία του στο Institut Montaigne στο Παρίσι.
Εκτίμησε ακόμη ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής συνολικά.
«Δεν υπάρχει πλέον σκιά αμφιβολίας» για το γεγονός ότι η κρίση «έχει ξεκάθαρα αποκαλύψει ότι η διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ είναι απολύτως ουσιαστικής σημασίας», για την ανάδειξη «μίας συναίνεσης για την εξαιρετικά σημαντική ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Εντός του προσεχούς διαστήματος, πρόσθεσε, θα έχουμε ένα νέο όργανο επιτήρησης των μακροοικονομικών πολιτικών, των δεικτών ανταγωνιστικότητας και των ανισοτήτων στη ζώνη του ευρώ.
Μακροπρόθεσμα, «μπορούμε να φαντασθούμε μία συνομοσπονδιακή κυβέρνηση με έναν υπουργό Οικονομικών που θα μπορεί να διασφαλίσει το σύνολο της διακυβέρνησης της ευρωζώνης και να επιβάλει τη μία ή την άλλη απόφαση» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, διευκρινίζοντας ότι το πρόσωπο αυτό θα έχει την ευθύνη να υποστηρίξει «την ευρωπαϊκή θέση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις» σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο.
Δυσφορία Γιούνκερ για τα περί εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ
«Ευέξαπτους κάθε είδους» χαρακτηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ» όσους καλλιεργούν κλίμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ .
Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ, αφού αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα δύσπιστος απέναντι σε τέτοιες φωνές, τις αποδίδει σε «ένα ευρωπαϊκό αντανακλαστικό, που αναβιώνει κατά καιρούς». Όπως σημειώνει, οι κύκλοι αυτοί επιχειρούν να πείσουν ότι «όταν λαχανιάζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», τότε αυτό σημαίνει ότι «έχει φτάσει στο τέρμα και διαλύεται».
Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή, από τη χώρα μας, του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει πως «η Ελλάδα δίνει σήμερα την εντύπωση ότι δεν καταφέρνει να φτάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους» και υπογραμμίζει ότι αναμένει τα συμπεράσματα της τρόικας για την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων μέσα στο Σεπτέμβριο.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών στο νέο πακέτο βοήθειας, ο κ. Γιούνκερ εκφράζει την ελπίδα ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν, όπως επίσης και το ζήτημα των εγγυήσεων που θέτει η Φινλανδία.
Επίσης, εμφανίζεται καθησυχαστικός για το ευρώ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η «ευρωζώνη θα βγει ενισχυμένη από την κρίση».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, «το ευρώ είναι σταθερό νόμισμα». «Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ, αλλά κρίση χρέους σε μικρό αριθμό κρατών μελών». Ο κ. Γιούνκερ τονίζει ακόμη ότι «τα προβλήματα του χρέους είναι ορισμένες φορές ζωτικά αν όχι υπαρξιακά».
Μπαρόζο: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της
Εν τω μεταξύ, την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία, όπου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ.
Εκτίμησε επίσης ότι η Ευρώπη δεν θα επιστρέψει στην ύφεση, υπογραμμίζοντας ότι το ευρώ παραμένει ένα «ισχυρό και ανθεκτικό» νόμισμα.
«Δεν αναμένουμε ύφεση στην Ευρώπη. Οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι θα υπάρχει ανάπτυξη, μέτρια ανάπτυξη είναι η αλήθεια», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. «Θέλω να είμαι πολύ σαφής εδώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ είναι ισχυρά και ανθεκτικά», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε επίσης ότι η Κομισιόν και οι εθνικές κυβερνήσεις «κάνουν ό,τι χρειάζεται» για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρέους της ευρωζώνης.
Οι δηλώσεις του ήρθαν λίγες μέρες μετά την εκτίμηση της Standard & Poor's ότι έχει ενισχυθεί η κίνδυνος διπλής ύφεσης στην ευρωζώνη. Ο διεθνής οίκος εκτιμά πλέον ότι η οικονομία των 17 κρατών-μελών θα «τρέξει» με ρυθμό 1,7% φέτος, έναντι 1,9% που ανέμενε προηγουμένως.
Διαβεβαιώσεις Μόσιαλου για την έκτη δόση
«Είναι μέσα στο Σεπτέμβριο που αναμένουμε την εκταμίευση της έκτης δόσης», δήλωσε ο κ. Μόσιαλος στους δημοσιογράφους. «Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας», πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν έχουν διακοπεί οι συνομιλίες με την τρόικα και ότι θα συνεχιστούν μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Συνέστησε παράλληλα ψυχραιμία από όλους, ώστε να μεταφέρονται, όπως είπε, προς το εξωτερικό τα σωστά μηνύματα, καθώς εκκρεμεί στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ η επικύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί μείζονος σημασίας για την εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας.
Επανέλαβε ακόμη τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμά της, εφαρμόζοντας τους νόμους που ψηφίστηκαν για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου και προχωρώντας στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει.
Σημείωσε τέλος ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι επεξεργασίες για την εργασιακή εφεδρεία «στα όρια του στενού δημόσιου τομέα», εξετάζοντας τυχόν συνταγματικά κωλύματα, τα οποία, όπως εξήγησε, δεν ισχύουν στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup
Στόχος των εργασιών του Eurogroup είναι η προετοιμασία του επόμενου Συμβουλίου των Υπουργών, το οποίο θα συνέλθει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στην Πολωνία.
Από τη σημερινή, τεχνοκρατικού επιπέδου, συνεδρίαση δεν προβλέπεται να υπάρξουν συγκεκριμένα ανακοινώσιμα συμπεράσματα, όπως άλλωστε είθισται στις συνεδριάσεις αυτού του επιπέδου. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει τις διαθέσεις που επικρατούν στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στη συνέχεια να εξετάσει αν και σε ποιο βαθμό υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για την εξεύρεση «πολιτικών ρυθμίσεων» στα θέματα επί των οποίων υπάρχουν τριβές ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων που επιζητούν οι Φιλανδοί για να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Οι αντιδράσεις έναντι των φινλανδικών αιτημάτων είναι όλο και πιο έντονες στην ευρωζώνη. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση του Βελγίου να ισχύσουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας για τις χώρες που ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του προέδρου της ΕΕ Χερμαν Βαν Ρόμπεϊ στο Ελσίνκι, αλλά και στο Βερολίνο.
Γερμανικές πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία
«Βλέπουμε πόσο μεγάλες είναι οι προκλήσεις και η απαιτούμενη προσπάθεια αυτών των κυβερνήσεων προκειμένου να επιτύχουν την ανάκαμψη», δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.
Αυτό, όπως είπε, απαιτεί «πολυετή πειθαρχία και επίμονη εξυγίανση», ενώ σημείωσε ότι στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται να δοθούν κίνητρα «προκειμένου να διατηρήσουν για χρόνια την αντιδημοφιλή αλλά απαραίτητη γραμμή» της εξυγίανσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου