www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Πατάτα εναντίον υπέρτασης

Μια μερίδα πατατούλες με τη φλούδα τους δύο φορές την ημέρα ρίχνει την αρτηριακή πίεση και μάλιστα χωρίς να μας φορτώνει με παραπανίσια κιλά, υποστηρίζει τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Scranton, στην Πενσυλβάνια, διαπίστωσαν ότι η φλούδα της πατάτας περιέχει θαυματουργές ουσίες ικανές να διατηρούν την αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πατάτες περιέχουν χημικές ουσίες παρόμοιες με αυτές που εμπεριέχονται σε φάρμακα κατά της υπέρτασης.

Λίγες πατατούλες την ημέρα, την πίεση κάνουν πέρα


Στη μελέτη τους, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, έλαβαν μέρος 18 άτομα (άνδρες και γυναίκες) στην πλειοψηφία
τους υπέρβαρα και παχύσαρκα που λάμβαναν χάπια κατά της υπέρτασης.

Τους ζητήθηκε λοιπόν, για ένα διάστημα ενός μήνα, να συνοδεύουν το μεσημεριανό και το βραδινό τους γεύμα με έξι έως οκτώ μικρές (όχι μεγαλύτερες από ένα μπαλάκι του γκολφ) κόκκινες πατατούλες ψημένες με τη φλούδα τους.

Στο τέλος του πειράματος, οι ερευνητές είδαν ότι τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων είχαν πέσει σημαντικά υποδηλώνοντας ότι η συχνή κατανάλωση πατάτας με τη φλούδα θα μπορούσε να βοηθήσει υπερτασικούς ασθενείς.

Το μυστικό κρύβεται στο ψήσιμο


Συγκεκριμένα οι αμερικανοί ειδικοί αναφέρουν ότι το ψήσιμο της πατάτας στον φούρνο μικροκυμάτων αποτελεί ίσως τον ιδανικό τρόπο ψησίματος, καθώς διατηρεί όλες τις ευεργετικές για την υγεία ουσίες που κρύβονται στη φλούδα.

Αντίθετα, οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο στο φούρνο ή το τηγάνισμα πολλές φορές καταστρέφουν τα πολύτιμα αυτά συστατικά.

Επιπλέον οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι καλό είναι οι πατάτες να μην συνδυάζονται με βούτυρο, λάδι ή άλλες σάλτσες.

«Όταν αναφερόμαστε στην πατάτα, ο περισσότερος κόσμος σκέφτεται «παχυντική τροφή, πλούσια σε υδατάνθρακες και κενές θερμίδες» εξηγεί χαρακτηριστικά ο ερευνητής Τζο Βίνσον. «Ελπίζουμε η μελέτη μας να βοηθήσει στην αποκατάσταση της διατροφικής εικόνας της πατάτας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: