Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών φαίνεται ότι είναι το «κλειδί» που ανοίγει την… πόρτα της καλλίγραμμης σιλουέτας, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Γέιλ. Και αυτό διότι αυτού του είδους οι υγιεινές τροφές μάς βοηθούν να αντιστεκόμαστε στον πειρασμό της κατανάλωσης τροφίμων «πλούσιων» σε… κακούς υδατάνθρακες και θερμίδες.
Όταν τα αποθέματα γλυκόζης – περιέχεται στους υδατάνθρακες – πέφτουν στον οργανισμό, ξεκινά η επιθυμία για κατανάλωση τροφής. Μάλιστα η έλλειψη γλυκόζης, η οποία αποτελεί «καύσιμο» για τον εγκέφαλο, μας κάνει ευάλωτους απέναντι σε πολυθερμιδικές τροφές.
Κύρια «θύματα» αυτής της διαδικασίας είναι τα παχύσαρκα άτομα τα οποία, ακόμη και με την παραμικρή πτώση των επιπέδων γλυκόζης, αισθάνονται ακατάσχετη επιθυμία για υδατάνθρακες.
«Καλοί» και «κακοί» υδατάνθρακες
Το θέμα είναι βέβαια το τι είδους υδατάνθρακες θα αποφασίσουμε να καταναλώσουμε αφού υπάρχουν οι «καλοί» υδατάνθρακες, όπως αυτοί των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, του ακατέργαστου ρυζιού ή των ζυμαρικών και του ψωμιού ολικής αλέσεως και οι «κακοί»
υδατάνθρακες που περιέχονται μεταξύ άλλων στο λευκό ψωμί, στη λευκή ζάχαρη, στα αναψυκτικά, στα κέικ, στα μπισκότα, στα πατατάκια και σε άλλα συσκευασμένα σνακ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Γέιλ το μυστικό για να παραμένουμε λεπτοί είναι να εξασφαλίζουμε ότι τα επίπεδα γλυκόζης του εγκεφάλου δεν εμφανίζουν σημαντική πτώση μέσα στην ημέρα.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Investigation» η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων τροφής και σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στο 24ωρο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να υποκύψουμε στον πολυθερμιδικό πειρασμό, κυρίως σε ό,τι αφορά τα παχύσαρκα άτομα.
Το πείραμα της γλυκόζης
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες χορήγησαν σε εθελοντές ενέσεις γλυκόζης. Στη συνέχεια διεξήγαγαν απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου τους ενώ παράλληλα τους έδειχναν εικόνες τροφών με πολλές και λίγες θερμίδες.
Όπως προέκυψε, όταν τα επίπεδα γλυκόζης ήταν χαμηλότερα, δύο περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών οι οποίες ρυθμίζουν την ευχαρίστηση «άναβαν» την επιθυμία για τροφή. Την ίδια στιγμή ο προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον αυτοέλεγχο – έχανε την ικανότητά του να ελέγχει τις παρορμήσεις.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Ρατζίτα Σίνχα «φαίνεται ότι είναι σημαντική η κατανάλωση υγιεινών τροφών που διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης. Ο εγκέφαλος χρειάζεται και αυτός τροφή και πρέπει να του την δίνουμε με τον κατάλληλο τρόπο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου