www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Μείωση συντελεστών ΦΠΑ προανήγγειλε ο Π. Οικονόμου


Στον επαναπροσδιορισμό και τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που προγραμματίζει για τη φορολογία το φθινόπωρο, σύμφωνα με σχετική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου.

Όπως ειπε, στο τραπέζι βρίσκεται ήδη η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ οι οποίοι θα είναι 10% και 20% αντίστοιχα, μειωμένοι δηλαδή κατά 3 μονάδες από τα σημερινά επίπεδα του κανονικού συντελεστή 23% και του χαμηλού 13%.

Επίσης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι αλλαγές στο ΦΠΑ δεν θα αφορούν μόνο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που εντάσσονται σ' αυτόν αλλά και στα ακίνητα.

Έτσι, στα σενάρια που εξετάζονται, όπως ανέφερε, είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 20% να ισχύσει και για το ΦΠΑ που επιβάλλεται στην αγορά καινούργιων διαμερισμάτων προκαλώντας έτσι σημαντικό
όφελος για την αγορά ακινήτων, η οποία εάν ενισχυθεί, θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζεται η περίπτωση μείωσης της φορολογίας στις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές ακινήτων, η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι αλλαγές στην φορολογία θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο ν/σ θα περιλαμβάνονται και δικαιότερα μέτρα, που προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όπως είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ΙΧ.

Τέλος, πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνουν λόγο και για μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, μεγάλες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων και μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: