www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την απεργία των ταξί


Η απελευθέρωση του κλάδου των ταξί βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ενώ έκκληση για διάλογο αλλά και ψυχραιμία σε όλες τις πλευρές απηύθυναν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ


Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Μαρία Σκραφνάκη και Δημήτρης Παπουτσής κάλεσαν τόσο τον υπουργό Υποδομών όσο και τους εκπροσώπους των ταξιτζήδων να ξεκινήσουν διάλογο, ενώ ταυτόχρονα καυτηρίασαν τις ενέργειες που έχουν αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό.

Ο κ. Παπουτσής επεσήμανε ότι αν επρόκειτο για νομοθετική πρωτοβουλία ήταν δύσκολο να περάσει και η κ. Σκραφνάκη σημείωσε ότι πρέπει οι δυο πλευρές να συζητήσουν τις προϋποθέσεις, προσθέτοντας ότι δεν είναι λάθος να μπουν πληθυσμιακά κριτήρια, όπως έγινε και με την
απελευθέρωση των φαρμακείων.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Μαρκόπουλος, όσο κι ο βουλευτής Χίου Κώστας Μουσουρούλης, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για αδιαλλαξία και την κάλεσαν να αντιληφθεί ότι «ο δρόμος που έχει επιλέξει οδηγεί σε παταγώδη αποτυχία».

«Η κυβέρνηση με την στάση και τη πολιτική της δημιουργεί χάος, ανασφάλεια και ανθρώπινες αντιδράσεις, πολλές φορές υπερβολικές, που δεν στηρίζονται, όμως, από την ΝΔ. Μην αφήσετε οικογένειες να καταρρεύσουν και μην δίνετε ελπίδες σε καιρούς ύφεσης ότι θα δώσετε άδειες. Σταματήστε να υβρίζετε την ΝΔ και επαναφέρετε στην τάξη των υπουργό Υποδομών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρκόπουλος.

«Σταματήστε να νομοθετείτε με τυφλό τρόπο. Πρέπει να θεσπίσετε κριτήρια στα νησιά. Τάζετε άδειες ανοίγοντας ένα κομματικό ρουσφετολογικό παιχνίδι, που είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο», ανέφερε ο κ. Μουσουρούλης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα που κατηγόρησε την ΝΔ για λαϊκισμό και την κάλεσε να μην χαϊδεύει αυτιά, γιατί, όπως είπε, «το μόνο που πετυχαίνει είναι να αυτοπαγιδεύεται και να οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια».

Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε ακόμα ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων συνοδεύεται από συγκεκριμένους κανόνες και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θα πάρει τις σωστές και αναγκαίες αποφάσεις.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι είναι ευθύνη όλων, ώστε οι κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων να μην στρέφονται κατά της κοινωνίας και να μην δημιουργούν κακή εικόνα για την Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή τη κρίσιμη στιγμή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επιτέθηκε τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεσή τους αφορά τη διαχείριση της κρίσης και όχι την ουσία, που είναι η δημιουργία ολιγοπωλίων και επιχειρηματικών μεγαθηρίων από την απελευθέρωση των ταξί.

Την ανάγκη να εξαντλήσουν και οι δύο πλευρές τα περιθώρια διαλόγου επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

«Η κυβέρνηση ζητά από τους κατόχους των ταξί να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και στάση, κυρίως γιατί είμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου. Σωστά. Αλλά και η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει την ίδια αίσθηση καθήκοντος και ευθύνη, εμφανίζοντας ένα ευέλικτο τρόπο διαπραγμάτευσης. Πρέπει και τα δύο μέρη να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου», παρατήρησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: