www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Εναντίον της απαγόρευσης της μπούρκας επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης


Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στις γυναίκες που φορούν μπούρκα και νικάμπ σε δημόσιους χώρους στην Ευρώπη υποσκάπτουν την ανεκτικότητα και ενισχύουν την ισλαμοφοβία, υποστηρίζει ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Την ανησυχία του ότι οι κυρώσεις που άρχισαν ήδη να επιβάλλονται σε γυναίκες που φορούν μπούρκα ή νικάμπ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα προκαλέσουν ενίσχυση των προκαταλήψεων κατά των μουσουλμάνων και της ισλαμοφοβίας, εξέφρασε, σήμερα, με δημόσια παρέμβαση του, ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΣτΕ Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Όπως αναφέρει ο επίτροπος, στο Βέλγιο τίθεται σε ισχύ, από το Σάββατο 23 Ιουλίου 2011, νόμος με τον οποίο προβλέπεται επιβολή προστίμου και φυλάκιση μέχρι και επτά ημερών, στις γυναίκες που θα
συλλαμβάνονται να φορούν μπούρκα ή νικάμπ σε δημόσιους χώρους.

Παράλληλα, στη Γαλλία, από τον περασμένο Απρίλιο, ισχύει νόμος που επιτρέπει την επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε όσες φορούν μπούρκα ή νικάμπ και προβλέπει ακόμη και την αφαίρεση της γαλλικής ιθαγένειας. Από την έναρξη ισχύος του νόμου μέχρι και σήμερα, τριάντα γυναίκες με μπούρκα υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν πρόστιμο ή διώχθηκαν από τη χώρα.

Στην Ιταλία, με βάση τις διατάξεις ενός αντιτρομοκρατικού νόμου, που απαγορεύουν για λόγους ασφαλείας την κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους, τιμωρήθηκαν από τις τοπικές αρχές με βαριά πρόστιμα πολλές γυναίκες που κυκλοφορούσαν καλυμμένες με μπούρκα ή νικάμπ.

Στην Αυστρία, τη Δανία, την Ολλανδία και την Ελβετία, πυκνώνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν τη λήψη ανάλογων μέτρων.

Ο επίτροπος υποστηρίζει ότι η απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ στους δημόσιους χώρους, όπως είναι τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι χώροι υποδοχής μεταναστών θα εξαναγκάσει αυτές τις γυναίκες σε κοινωνική απομόνωση και σε αποφυγή των επισκέψεων τους σ' αυτούς τους χώρους.

Στην πραγματικότητα, καταλήγει ο Χάμαρμπεργκ, η απαγόρευση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής του ατόμου και της προσωπικής ταυτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: