www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Nέας γενιάς εντομοαπωθητικά αποπροσανατολίζουν τα κουνούπια

Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν χημικές ουσίες που αποπροσανατολίζουν τα κουνούπια, ανοίγοντας το δρόμο για νέας γενιάς χαμηλού κόστους αντικουνουπικά, τα οποία θα βοηθούν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης παθήσεων, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός.
Τα κουνούπια συνήθως βρίσκουν το στόχο τους επειδή ανιχνεύουν το διοξείδιο του άνθρακα που βγαίνει από τις εκπνοές. Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) ανακάλυψαν στο εργαστήριο τρεις τύπους πτητικών χημικών μορίων, που προκαλούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό στα οσφρητικά νεύρα (υποδοχείς οσμών) των κουνουπιών ή τα
απενεργοποιούν τελείως ή μιμούνται παραπλανητικά το διοξείδιο του άνθρακα.
Το υπάρχον εντομο-απωθητικό DEET είναι ακριβό, χρειάζεται συνεχή χρήση και δημιουργεί αντίσταση στα έντομα, γι' αυτό αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις. Από την άλλη, οι υπάρχουσες παγίδες για τα κουνούπια θεωρούνται κι αυτές ακριβές και ογκώδεις. Οι νέες ουσίες είναι αποτελεσματικές ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, για αυτό είναι πιο οικονομικές.
Περίπου 781.000 άνθρωποι πέθαναν από ελονοσία το 2009 διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τους οποίους το 90% στην Αφρική, ενώ το 92% ήσαν παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Ο δάγκειος πυρετός πλήττει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, ενώ τα κουνούπια είναι επίσης φορείς άλλων επικίνδυνων νόσων, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο κίτρινος πυρετός κ.α.
Πάντως, εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, υπάρχουν και άλλα πράγματα που έλκουν τα κουνούπια στους ανθρώπους, όπως η οσμή του ιδρώτα και του δέρματος, καθώς και η θερμότητα του σώματος.
Από την άλλη, οι νέες χημικές ουσίες, πέρα από τις πετυχημένες δοκιμές με τα κουνούπια που ήδη έγιναν, δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα για την ασφάλειά τους στους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: