www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Στη φορολογική δήλωση του 2012 οι ημιυπαίθριοι

Η επιφάνεια των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν τακτοποιηθεί με το νόμο 3843 του 2010, θα πρέπει για πρώτη φορά να συμπεριληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθεί το 2012, και θα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό της επιφάνειας των ακινήτων και κατ' επέκταση τον υπολογισμό των τεκμηρίων και των άλλων φορολογικών υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη αναφέρεται- μεταξύ των άλλων- σε ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. 

Στην ίδια εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι για τους χώρους που διατηρούνται δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος, αλλά δεν αναζητούνται και τυχόν φόροι που έχουν καταβληθεί. 
Επίσης, αναφέρεται, ότι οι ημιυπαίθριοι που τακτοποιήθηκαν, δεν λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας, για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ενώ θα λαμβάνοντα υπόψη στο εισόδημα. 

Όσον αφορά στη δήλωσή τους στην εφορία, το 2012, θα περιληφθούν οι χώροι που έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2010, καθώς και όσοι έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2011. 

Διευκρινίζεται ότι οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2011, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να δηλωθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση του 2011, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 και έτσι θα συνεχίζουν να δηλώνονται και τα επόμενα οικονομικά έτη. 

Σε περίπτωση, που παρά την υποχρέωση δήλωσής τους, διαπιστωθεί ότι οι τακτοποιημένοι χώροι δεν δηλώνονται ή δηλώνονται ανακριβώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μετά την τακτοποίησή τους, επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις (αδυναμία μεταβίβασης, επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: