www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Νέου τύπου άδειες για τους μετανάστες

«Υπηρεσίες μιας στάσης» (one stop shop) που θα αναλάβουν την έκδοση των νέου τύπου αδειών παραμονής των νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα συστήνει η κυβέρνηση σε 62 γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Οι νέες υπηρεσίες, ο έλεγχος των οποίων περνά στις επτά αποκεντρωμένες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, θα δημιουργηθούν στις πρωτεύουσες των νομών, με εξαίρεση την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα συσταθούν περισσότερες της μιάς υπηρεσίες και τις νησιωτικές περιοχές.

«Ο σταδιακός μετασχηματισμός των Υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε «υπηρεσίες μιας στάσης (one stop shop)», αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, «θεωρείται επιβεβλημένος λόγω της αναγκαιότητας λήψης αυστηρών και επαρκών μέτρων ασφαλείας και ελέγχου των σχετικών διαδικασιών κατά τη συλλογή και τη διαχείριση των βιομετρικών δεδομένων που θα υπάρχουν στα νέα δελτία παραμονής και της ανάγκης μείωσης μείωσης του χρόνου έκδοσης των αδειών διαμονής».

Οι εν λόγω υπηρεσίες, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο του κ. Ραγκούση, θα υποδέχονται κοινό, τόσο τους υπηκόους τρίτων χωρών που θα προσέρχονται για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ή ανανέωσης των αδειών διαμονής τους, τη λήψη των βιομετρικών τους στοιχείων, την κατάθεση συμπληρωματικών εγγράφων, την αναζήτηση της πορείας εξέτασης του φακέλου τους και την παροχή πληροφοριών, όσο και τους Έλληνες εργοδότες που ζητούν να προβούν στη διαδικασία της μετάκλησης.

Σημειώνεται ότι όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναλάβει τη δέσμευση να καθιερώσουν άδειες διαμονής ενιαίου τύπου για τους υπηκόους τρίτων χωρών σύμφωνα και με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) 380/2008 του Συμβουλίου της 18ης Απριλίου 2008. 

Με βάση αυτή την απόφαση καθίσταται υποχρεωτική πλέον η έκδοση των αδειών διαμονής των υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον τύπο του αυτοτελούς εγγράφου (κάρτα μετανάστη).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) 380/2008 ο τίτλος διαμονής θα έχει τη μορφή μιας ηλεκτρονικής κάρτας (ID1) και όχι αυτοκόλλητης ετικέτας (βινιέτας) και το αυτοτελές έγγραφο θα περιλαμβάνει δύο βιομετρικά δεδομένα, ήτοι μια ψηφιακή φωτογραφία προσώπου (τύπου διαβατηρίου) και δύο ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς επίσης και ολοκληρωμένο κύκλωμα ραδιοσυχνοτήτων (RFChip), ως μέσο αποθήκευσης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: