www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Αντιδράσεις για τους προπηλακισμούς πολιτικών

Τον προβληματισμό εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου έχουν προκαλέσει τα φαινόμενα αποδοκιμασίας και προπηλακισμού βουλευτών, με πιο πρόσφατο το χθεσινό μπλόκο αγανακτισμένων πολιτών σε βουλευτές στην Κέρκυρα.
Μετά τα γεγονότα της Τρίτης έξω από τη Βουλή, όταν διαμαρτυρόμενοι πολίτες απέκλεισαν τις εξόδους του Κοινοβουλίου εμποδίζοντας την αποχώρηση βουλευτών, ομάδα αγανακτισμένων απέκλεισε το βράδυ της Τετάρτης βουλευτές που συμμετείχαν σε δείπνο στο πλαίσιο συνεδρίου για τη λαθρομετανάστευση στην Κέρκυρα.
Πρόταση να έρθει το θέμα προς συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή κατέθεσε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, γεγονός
που πυροδότησε διαξιφισμούς με το ΚΚΕ
«Συνάδελφοι ψηλά το κεφάλι, δεν φοβόμαστε κανέναν. Υπάρχουν πολιτικοί χώροι πίσω από ορισμένους που προπηλακίζουν και πετούν πέτρες. Πρέπει να έρθει το θέμα στη Βουλή για συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «οι τραμπούκοι είναι γνωστοί στη σύγχρονη ιστορία και στρέφονται τελικά εναντίον του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας, κατευθυνόμενοι». «Οτιδήποτε συμβαίνει πρέπει να το καταδικάσουμε και δεν πρέπει να το φοβόμαστε», πρόσθεσε.
Με τη θέση του κ. Λοβέρδου συμπαρατάχθηκαν οι βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, με εξαίρεση την πτέρυγα του ΚΚΕ. «Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα επεισόδια αλλά και τα καταδικάζει απερίφραστα. Είναι απαράδεκτα τα υπονοούμενα», είπε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Χ. Χαραλάμπους και ζήτησε από τον υπουργό «αν έχει στοιχεία να τα αναφέρει». Για προβοκατόρικους μηχανισμούς, έκανε λόγο ο έτερος βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Το ΚΚΕ σε μια συζήτηση που μας ένωσε όλους, δεν ζήτησε να πάρει το λόγο. Όσο και αν φωνάζει ο κ. Χαραλάμπους, αυτός είναι που μου οργάνωσε αντισυγκέντρωση στην Κέρκυρα», απάντησε ο κ. Λοβέρδος.
«Σας πετροβόλησα; Σας χτύπησα;» ρώτησε ο βουλευτής τον υπουργό Υγείας, ο οποίος έδωσε αρνητική απάντηση. «Έχουν δικαίωμα οι Κερκυραίοι να εκφράσουν απόψεις», συμπλήρωσε ο κ. Χαραλάμπους. «Ποιοι Κερκυραίοι; Εσείς ήσασταν. Επίσης το ΠΑΜΕ ήταν που μου πέταξε πορτοκαλάδες στο Ηράκλειο», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.
Αιχμές για καθοδηγούμενους προπηλακισμούς από πολιτικές δυνάμεις άφησε και ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος.
Δεν φοβόμαστε για τα κορμιά μας, όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που από κάποιους δεν καθοδηγείται, αλλά υποθάλπεται. Θα πρέπει να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και οι αρχηγοί των κομμάτων να λάβουν θέση», τόνισε.
Χ. Καστανίδης: Προπηλακίζουν την ίδια τη δημοκρατία
«Αυτοί που προπηλακίζουν το κοινοβούλιο, προπηλακίζουν την ίδια τη δημοκρατία» παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, σχετικά με τον πρόσφατο αποκλεισμό της Βουλής από τους «Αγανακτισμένους».
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι πολίτες διαμαρτύρονται για λάθη της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος, αλλά οφείλουν να γνωρίζουν, μερικοί από αυτούς που συγκεντρώνονται διαμαρτυρόμενοι ότι όταν προπηλακίζουν το κοινοβούλιο προπηλακίζουν την ίδια τη δημοκρατία, η οποία τους επιτρέπει το δικαίωμα διαμαρτυρίας, το οποίο δεν θα το είχαν αν δεν υπήρχε δημοκρατία».
Επιπλέον, ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι όσοι προπηλακίζουν τη δημοκρατίας, οφείλουν να γνωρίζουν ότι «στο παρελθόν υπήρξαν ποταμοί αίματος για την υπεράσπισή της ή την αποκατάστασή της, μερικοί δε από τους προπηλακιζόμενους βουλευτές ανήκουν σε οικογένειες που έχουν καταβάλει υψηλό φόρο αίματος, στην υπεράσπιση της δημοκρατίας».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε τέλος ότι «η πολιτική οφείλει να αφουγκράζεται τις κοινωνικές διεργασίες, να ακούει προσεκτικά τη νηστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων».
Γ. Καρατζαφέρης: Δεν είναι λύση να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε
Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μιλώντας σήμερα στη βουλή. «Όταν βλέπουμε φιλήσυχους πολίτες, συνταξιούχους να μετατρέπονται σε χούλιγκαν και να προπηλακίζουν συναδέλφους βουλευτές ή συναδέλφους βουλευτές να φυγαδεύονται από τα στενά του Εθνικού Κήπου, περίπου σαν κακοποιοί, δεν είναι λύση το να κάνουμε ότι δε βλέπουμε και να πηγαίνουμε το βράδυ να τρώμε στην ψαροταβέρνα που πληρώνεις όσο μία σύνταξη αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων», σχολίασε ο κ. Καρατζαφέρης.
Αλ. Τσίπρας: Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης
Ερωτηθείς σχετικά με τα προχθεσινά γεγονότα έξω από τη Βουλή, o πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι δεν τα εγκρίνει, ούτε τα επικροτεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να μεγαλοποιείται το περιστατικό.
«Εντάξει, υπήρξαν κάποιοι παππούδες - γιαγιάδες που πήγαν και αποδοκίμαζαν τους πολιτικούς και βγήκε ο κ. Πάγκαλος και μας είπε ότι ντρέπεται. Δεν ντρέπεται για αυτά που έχει πει τόσα χρόνια και γι’ αυτά που έχει κάνει, ντρέπεται επειδή κάποιοι βουλευτές βγήκαν απόν τον Εθνικό Κήπο νύχτα», ανέφερε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
Σχολίασε επίσης ότι περιστατικά σαν αυτά που εκτυλίχθηκαν στην Κέρκυρα «είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης για να μετατρέψει το κλίμα», αλλά σε καμία, όπως είπε περίπτωση δεν συνιστούν επίθεση στον κοινοβουλευτισμό και στη δημοκρατία.
«Επίθεση στον κοινοβουλευτισμό ήταν το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που έκαναν ένα χρόνο πριν και είπαν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα υπογράφει συμβάσεις χωρίς να παίρνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επίθεση στον κοινοβουλευτισμό ήταν ότι έχουμε μια δανειακή σύμβαση, ένα χρόνο τώρα, βάσει της οποίας δανειζόμαστε, και δεν την έχουμε ψηφίσει. Αυτή είναι η επίθεση στον κοινοβουλευτισμό», συμπλήρωσε.
Ντ. Μπακογιάννη: Επικίνδυνες λογικές οι προπηλακισμοί
«Η Δημοκρατία έχει κανόνες» τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας πως προπηλακισμοί πολιτικών και αποκλεισμοί της Βουλής είναι επικίνδυνες λογικές.
Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις στις πλατείες, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο κόσμος κινητοποιείται και που αυτές οι κινητοποιήσεις μέχρι προχθές, όπως ανέφερε, ήταν ειρηνικές.
«Κρίσιμο είναι αυτή η κινητοποίηση του κόσμου να μην εξαντληθεί σε ουτοπικές διεκδικήσεις, σε ευχάριστες και κούφιες θεωρήσεις», επεσήμανε και δήλωσε ότι η "Δημοκρατική Συμμαχία" συνυπογράφει το κείμενο των 32 πνευματικών ανθρώπων που είδε το φως της δημοσιότητας.
Σημείωσε πάντως πως δεν πιστεύει πως όλες οι κινητοποιήσεις κατά πολιτικών είναι αυθόρμητες και κατέθεσε το ενδιαφέρον της να δημοσιοποιηθεί η χρηματοδότηση της εκδήλωσης με ομιλητή το Μίκη Θεοδωράκη στα Προπύλαια. Ωστόσο συμπλήρωσε πως το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που κινητοποιούνται είναι αυθόρμητα οργισμένοι Έλληνες, επισημαίνοντας πως «σ’ αυτούς το πολιτικό σύστημα οφείλει να απαντήσει» και πως δεν δικαιολογούνται οι πολιτικές ηγεσίες να κρύβονται ή να παρασύρουν τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: