www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

«Έτοιμο να παράσχει πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα» το ΔΝΤ


To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα αν το ζητήσει, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ταμείου, Αντόνιο Μπόρχες.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να υπαρξει νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ο Μπόρχες δήλωσε ότι το ΔΝΤ είναι ανοιχτό σε αυτή την πιθανότητα.

«Οι Έλληνες πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία και μέχρι στιγμής δεν μας έχουν πλησιάσει. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο (να παράσχει πρόσθετη βοήθεια)», δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της τελευταίας έκθεσης του ταμείου για την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα είναι «πιθανότατα το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί» στη χώρα, αν και πάντα υπάρχει το ερώτημα αν είναι υπερβολικά φιλόδοξο, πρόσθεσε.

Όπως είπε, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει χρεοκοπήσει. «Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ είναι βασισμένα στη βιωσιμότητα του χρέους, οπότε για όσο διάστημα αυτό το πρόγραμμα είναι σε ισχύ
αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Μπόρχες.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά το πόρισμα της αντιπροσωπείας της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα για την καθιερωμένη τριμηνιαία αξιολόγηση της οικονομίας.

Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τότε θα εξεταστεί ποιες ενέργειες πρέπει να κάνει η χώρα.

Πάντως, τα όποια νέα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν μόνο αν συνοδεύονται με σαφείς όρους, ξεκαθάρισε ο Σόιμπλε.

«Ενδεχόμενα μέτρα για την Ελλάδα θα αποφασιστούν μόνον στη βάση της επίκαιρης αξιολόγησης», είπε ο Γερμανός υπουργός μιλώντας στη βουλή για το πρόγραμμα βοήθειας προς την Πορτογαλία.
«Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές, τότε θα πρέπει να συζητηθούν επιπρόσθετα μέτρα, κυρίως εκ μέρους της Ελλάδας. Χωρίς σαφείς όρους δεν θα αποφασιστεί κανένα μέτρο», τόνισε.

Υπέρ της χορήγησης νέας οικονομικής βοήθειας Ακερμαν, Λαγκάρντ


Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απέκλεισε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Σεν Γκαλέν της Ελβετίας.

Ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» μια αναδιάρθρωση και υποστήριξε πως αντί αυτής θα πρέπει να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα για τα δύο επόμενα χρόνια. «Δεν υπάρχει άλλη λύση», ανέφερε χρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι χθεσινές δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης και σημείωσε ότι είναι προτιμότερη η χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

«Την αποκλείουμε (σ.σ.: την αναδιάρθρωση) σε κάθε μορφή. Ούτε υπάρχει οποιoδήποτε ζήτημα να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Θέλω να διαβεβαιώσω τους επενδυτές», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Κανείς δεν θέλει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πρέπει, όμως, απαραίτητα να το κάνουμε, επειδή μία αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους θα έστελνε τόσο αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές, ώστε θα υπέφερε όλη η ευρωζώνη, το κόστος αναχρηματοδότησης όλων των χωρών της θα εκτοξευόταν», εξήγησε η γαλλίδα ΥΠΟΙΚ.

«Επιπλέον», πρόσθεσε, «αν γινόταν αναδιάρθρωση, τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ θα υφίσταντο μεγάλο κούρεμα».

Ερωτηθείσα αν ετοιμάζεται ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, η Λαγκάρντ είπε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: