www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ποινές φυλάκισης για την κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου


Ποινές φυλάκισης -οι οποίες συντρέχουν- συνολικά 81 μηνών στον Ινδό Σαρμπτζίτ Σινγκ και 58 μηνών σε κάθε έναν από τους αδελφούς Μάμα και Αντώνη Προκοπίου Κίτα επιδικάσθηκαν σήμερα από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Στις 4 Απριλίου 2011 το δικαστήριο τούς είχε κρίνει ενόχους στην υπόθεση της σύλησης του τάφου και της κλοπής της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου από το Κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στην Κάτω Δευτερά, αδίκημα που διεπράχθη στις 11 Δεκεμβρίου 2009.


Στις 30 Μαρτίου 2010, οι καταδικασθέντες παραπέμφθηκαν από τη δικαστή Γιώτα Κυριακίδου στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, σε δίκη που άρχισε το πρωί της 17ης Μαΐου 2010 και ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου 2011, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χάρης Σολομωνίδης, ο
ανώτερος επαρχιακός δικαστής Νικόλας Σάντης και ο επαρχιακός δικαστής Νίκος Γιαπανάς ανακοίνωσαν την απόφασή τους, βάσει της οποίας οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ένοχοι στις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, καθώς και της διάπραξης αδικημάτων, όπως η παράνομη είσοδος σε χώρο ταφής και εκταφή πτώματος χωρίς διάταγμα Δικαστηρίου.


Οι κατηγορούμενοι, αρχές Δεκεμβρίου 2009, στη Λευκωσία, συνωμότησαν μεταξύ τους να διαπράξουν τα αδικήματα της βεβήλωσης, της παράνομης εισόδου σε τόπους ταφής, της προσβολής αποθανόντος και της χωρίς διάταγμα εκταφής πτώματος.


Επίσης, οι κατηγορούμενοι αυτοί, τη νύχτα της 10ης προς 11η Δεκεμβρίου 2009, στην Κάτω Δευτερά Λευκωσίας, αφού εισήλθαν εντός του Κοιμητηρίου Αγίου Νικολάου, όπου ήταν θαμμένος ο Τάσσος Παπαδόπουλος, βεβήλωσαν τον τάφο του, μετακινώντας την ταφόπλακα και στη συνέχεια ξέθαψαν τη σορό του.

Είχαν κατηγορηθεί επίσης για παράνομη είσοδο σε τόπο ταφής και ενώ γνώριζαν ότι ενέχεται να πληγούν τα αισθήματα της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου, εισήλθαν παράνομα στον τόπο ταφής του εντός του Κοιμητηρίου Αγίου Νικολάου και επέδειξαν ασέβεια στα λείψανα του Τάσσου Παπαδόπουλου.


Κατηγορία απαγγέλθηκε και για εκταφή πτώματος χωρίς διάταγμα Δικαστηρίου, αλλά και για προσβολή της μνήμης αποθανόντος προσώπου με τη μετακίνηση της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο Ινδός Σίνγκ κατηγορήθηκε ότι μεταξύ 1ης και 8ης Μαρτίου 2010, στη Λευκωσία, απαίτησε με απειλές από τη Μαρία Γιωρκάτζη από τη Δευτερά το ποσόν των 100.000 ευρώ, διαφορετικά δεν θα της αποκάλυπτε τον τόπο όπου βρισκόταν η σορός του πατέρα της, Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Σινγκ κατηγορήθηκε επίσης για απαίτηση περιουσίας με απειλές.

Την υπεράσπιση των κατηγορουμένων είχαν αναλάβει οι δικηγόροι Δώρος Ζαβαλλής εκ μέρους του Ινδού Σαρμπτζίτ Σινγκ, ο Ροβέρτος Βραχίμης για τον Μάμα Προκοπίου Κίτα και η Κάτια Πιερούδη για τον Αντώνη Προκοπίου Κίτα.

Λαμβάνοντας υπ' όψη τις διάφορες μαρτυρίες, ομολογίες και καταθέσεις, τεκμήρια και παραδεκτά γεγονότα, αλλά και προηγούμενες σχετικές αποφάσεις κυπριακών, βρετανικών και ελλαδικών Δικαστηρίων, το Κακουργιοδικείο κατέληξε στο ότι ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας είχε ζητήσει από τον αδελφό του, τον Μάμα, να προβεί στην κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, διότι έκρινε ότι, με αυτό τον τρόπο, θα βοηθούσε τον εαυτό του να αποφυλακισθεί, γλιτώνοντας την ισόβια κάθειρξη που εξέτιε.

Ο Μάμας Προκοπίου Κίτας, με τη βοήθεια του Σινγκ, εισήλθε εντός του κοιμητηρίου και αφού μετατόπισαν την ταφόπλακα του μνήματος του Τάσσου Παπαδόπουλου, ξέθαψαν τη σορό μεταφέροντάς την σε άλλο κοιμητήριο, όπου και την έθαψαν.

Το Κακουργιοδικείο, επικαλούμενο νομολογίες και άλλες αποφάσεις Δικαστηρίων, αποφάσισε ότι η συνέργεια και των τριών κατηγορουμένων στην επιτέλεση του κοινού σκοπού και το αποτέλεσμα της συνέργειας αυτής καθιστά και τους τρεις συνένοχους, παρά το ότι η πράξη αυτή καθαυτή, που συνιστά το αδίκημα, έγινε μόνον από τον έναν.

Ανακοινώνοντας σήμερα τις ποινές, ο κ. Σολομωνίδης ανέφερε ότι για τον Σίνγκ επιβάλλονται ποινές φυλάκισης 81 συνολικώς μηνών για επτά από τις κατηγορίες στις οποίες κρίθηκε ένοχος, από 1 μήνα μέχρι και 18 μήνες, ποινές οι οποίες θα συντρέχουν (και έτσι θα εκτίσει συνολικά 18 μήνες), όπως και για τον Μάμα Προκοπίου Κίτα, ενώ ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Οι αδελφοί Προκοπίου Κίτα καταδικάσθηκαν σε ποινές 58 συνολικώς μηνών φυλάκισης ο καθένας για τέσσερις από τις κατηγορίες στις οποίες βρέθηκαν ένοχοι (επειδή οι ποινές θα συντρέχουν θα εκτίσουν μόνο 20 μήνες), ενώ ο κ. Σολομωνίδης δήλωσε ότι, για τους Σινγκ και Μάπα Προκοπίου Κίτα, οι ποινές μειώνονται κατά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τελούσαν υπό προφυλάκιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: