www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και συναίνεση ζητεί ο Όλι Ρεν


Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και τερματισμό της πολιτικής αντιπαράθεσης για το μνημόνιο ζητεί ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ο κ. Ρεν εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος. «Δηλώνω ρητά και καθαρά: η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο επίτροπος θεωρεί «απολύτως απαραίτητο» τα πολιτικά κόμματα να τερματίσουν τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις για την εφαρμογή του προγράμματος. «Είναι πλάνη να πιστεύει κανείς ότι
υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων», υπογραμμίζει.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Welt Online», παρά το γεγονός ότι η έκθεση προόδου της τρόικας αναμένεται να καταγράφει σημαντικές ελλείψεις, ΔΝΤ και ΕΕ θα χορηγήσουν στην Ελλάδα την επόμενη δόση της βοήθειας. «Ενόψει της δραματικής κατάστασης, δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Ε. Νοβότνι: Υπό αυστηρές προϋποθέσεις πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα


Εξάλλου, «ναι» στη χορήγηση επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας, αλλά «με πολύ αυστηρούς όρους» λέει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, ο ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν οικονομική ανοησία και υπογραμμίζει ότι το έργο της χώρας είναι μακροπρόθεσμο και ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν βραχυπρόθεσμα.

Die Welt: Κόντρα ΕΚΤ - Βερολίνου για το ελληνικό χρέος


Εν τω μεταξύ, σημαντική διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διαπιστώνει η εφημερίδα Die Welt.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, η ΕΚΤ θεωρεί ότι το Βερολίνο δεν τη στηρίζει πλέον σε σημείο που να τίθεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία της. «Η κυβέρνηση αφήνει το πρόβλημα μπροστά στην πόρτα της ΕΚΤ», αναφέρουν στην εφημερίδα υψηλά ιστάμενοι κύκλοι της ΕΚΤ που δεν κατονομάζονται.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι αποτελεσματική και εφικτή μια περιορισμένη αναδιάρθρωση (Reprofiling) του ελληνικού χρέους. Ενώ η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει μια επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα και μείωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ αντιδρά έντονα σε μια τέτοια κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: