www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Αθόρυβος ο οδοντριακός τροχός

Τέλος στην επώδυνη διαδικασία του τροχού του οδοντιάτρου, έστω και με ηχητική απάτη, βάζει μια νέα, επαναστατική συσκευή που εξέλιξαν επιστήμονες και γιατροί από τη Βρετανία. Για την ακρίβεια, ο εκνευριστικός ήχος του τροχού, που για πολλούς από εμάς έχει ταυτιστεί με τον πόνο και συχνά οδηγεί σε «παβλοφικές» αντιδράσεις και αμέτρητα σάπια δόντια, θα συνεχίσει να ακούγεται στα οδοντιατρεία: απλά εμείς... δεν θα τον ακούμε!
Ειδικοί από τα πανεπιστήμια Κing΄s College του Λονδίνου και South Βank του Μπρουνέλ επινόησαν, ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία ερευνών, μια συσκευή που μειώνει δραστικά τον φόβο του ήχου από τον τροχό στον ασθενή. Ο ασθενής εφοδιάζεται με μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή, σαν τα γνωστά ΜΡ3 players αναπαραγωγής μουσικών αρχείων, το οποίο, μέσω ειδικής τεχνολογίας δειγματοληψίας (sampling) και απόρριψης συχνοτήτων, απομονώνει και αποκόπτει τον ενοχλητικό ήχο του τροχού, αφήνοντας να περάσει στα ακουστικά που έχει στα αφτιά του μόνον η φωνή του
οδοντιάτρου.

Οι ασθενείς επίσης μπορούν να συνδέσουν τη συσκευή αυτή με το δικό τους ΜΡ3 player και να ακούνε την αγαπημένη τους μουσική ενόσω ο οδοντίατρος εργάζεται στα δόντια τους. «Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν νευρικοί και στη σκέψη ακόμη ότι θα πάνε στον οδοντίατρο» τονίζει ο εφευρέτης της συσκευής, καθηγητής Μπράιαν Μίλαρ, σημειώνοντας πως «η ομορφιά και η χρησιμότητα αυτής της συσκευής δεν είναι μόνο ότι μειώνει τον θόρυβο στα αφτιά του ασθενούς, αλλά επίσης το ότι είναι πολύ φθηνή και προσιτή για κάθε οδοντίατρο».

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 75% των ενηλίκων παρουσιάζει σε κάποιον βαθμό ιδιαίτερο φόβο για την επίσκεψη στον οδοντίατρο, ενώ το 5%-10% υπολογίζεται πως φοβάται τόσο πολύ να υποβληθεί στην οποιαδήποτε οδοντιατρική πράξη ώστε αποφεύγει τον οδοντίατρο με κάθε κόστος.

Να σημειωθεί ότι ως πριν από λίγο καιρό η μοναδική θεραπεία ενάντια στο ενοχλητικό σκάλισμα με μηχανικά μέσα ήταν η ανώδυνη αφαίρεση του σάπιου μέρους του δοντιού αθόρυβα, με ένα διάλυμα με βάση το υδροχλωρικό οξύ που εγχέεται με μια ειδική σύριγγα και έχει μορφή πυκνόρρευστου υγρού ζελέ.

Η σύριγγα Ιcοn, όπως ονομάστηκε η νέα εφεύρεση, προσφέρει πιο αποτελεσματική και εντελώς ανώδυνη θεραπεία, καθώς αφαιρείται μόνο το υλικό που έχει καταστραφεί. Η χρήση της όμως είναι πιο δύσκολη από τη χρήση του συμβατικού τροχού- ο οποίος άλλωστε υπάρχει ήδη σε όλα τα οδοντιατρεία του κόσμου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: