www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Στήριξη Μέρκελ στη Λευκωσία για Κυπριακό

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες της Κύπρου όσον αφορά στις συνομιλίες, έστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ, κατά την πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο.


Στις δηλώσεις που έκανε από τη Λευκωσία είπε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, " δείξατε πραγματική διάθεση συμβιβασμού, πράγμα που δυστυχώς δεν έχει βρει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά".

Η κύρια Μερκελ τόνισε ότι δεν θα παραλείψει να το επισημαίνει αυτό στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του, στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατ' ιδίαν συζητήσεων αναλώθηκε στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η κ. Μέρκελ επέδειξε συγκινητικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Κύπρο''. O πρόεδρος Χριστόφιας
χαρακτήρισε ιστορικό ορόσημο την επίσκεψη Μέρκελ στο νησι μας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας αφίχθη στην Κύπρο στις 12μμ. Την κ. Μέρκελ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

Λίγο αργότερα η αυτοκινητοπομπή της Γερμανίδας καγκελαρίου αναχώρησε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τη Λευκωσία. Στο προεδρικό μέγαρο την υποδέχθηκε με θερμή χειραψία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την κ. Μέρκελ ενδιαφέρει ιδιαίτερα η άρση του αδιεξόδου στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, η οποία παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα λόγω του Κυπριακού και της στάσης της Τουρκίας.

Μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες έκαναν μια μικρή βόλτα στον κήπο του μεγάρου και ο κ. Χριστόφιας της μίλησε για την ιστορία του και της έδειξε το σημείο διαφυγής του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά το εναντίον του πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών το 1974.

Στη συνέχεια πέρασαν στο γραφείο του Κυπρίου προέδρου, όπου ξεκίνησαν οι συνομιλίες, παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών και του συμβούλου της καγκελαρίου σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: