www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ξαφνική εμπλοκή προέκυψε στη συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια

Ξαφνική εμπλοκή που ανέτρεψε το μεθαυριανό πρόγραμμα για ύψωση της ελληνικής σημαίας στο υποβρύχιο «Παπανικολής» στο Κίελο και έθεσε σε κίνδυνο ακόμα και την εξέλιξη της ίδιας της συμφωνίας, αναδείχθηκε την Τρίτη στην υπόθεση του Σκαραμαγκά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.


Η γερμανική πλευρά διαμήνυσε στην Αθήνα ότι τελικά ο Σκαραμαγκάς δεν θα πωληθεί από τους ίδιους στην ανήκουσα κατά πλειοψηφία στην πριγκιπική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι εταιρεία, αλλά σε άλλη, «συνδεδεμένη» με αυτή που ανήκει στον Λιβανέζο μεγαλομέτοχο της πρώτης, όπως άλλωστε προβλέπει η συμφωνία.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έχει αφετηρία δύο νέα ζητήματα που τέθηκαν από πωλητές και
αγοραστές στην ελληνική πλευρά ως αποτέλεσμα μεταξύ τους κόντρας:

Το πρώτο αφορά την απαίτηση της γερμανικής εταιρείας να μην πληρώσει φόρο 6 εκατ. ευρώ που ανακάλυψε η Εφορία ενόψει της μεταβιβασης, υποστηρίζοντας ότι υπό διαμόρφωση ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή του.

Και το δεύτερο, την αξίωση να έχει ξεκαθαριστεί στις λεπτομέρειές του το θέμα του ευρωπαϊκού προστίμου άνω των 200 εκατ. ευρώ που ήδη η ΕΕ έχει δεσμευθεί πολιτικά ότι θα το διαγράψει, εφόσον διαχωριστούν οι εμπορικές από τις στρατιωτικές δραστηριότητες του Σκαραμαγκά.

Η έγερση των θεμάτων αυτών στο παρά ένα της ύψωσης της σημαίας στο «Παπανικολής», παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και της πλήρους ενεργοποίησης της συμφωνίας που επρόκειτο να γίνει στις 22 του μήνα με την καταβολή και της πρώτης δόσης (300 εκατ. ευρώ) που είχε έτοιμη το Πολεμικό Ναυτικό, ενόχλησε την Αθήνα και έθεσε σε συναγερμό τα συναρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο μεγαλομέτοχος της Άμπου Ντάμπι Μαρ (ΑDΜ) κ. Σάφα πρότεινε να προχωρήσει η λύση με τη δική του εταιρεία Πρίβινβεστ, η οποία συμμετέχει στην ΑDΜ, αρκεί να μη φορτωθεί αυτός το βάρος του φόρου των 6 εκατ. ευρώ και να του δοθεί επίσημη διαβεβαίωση ότι το θέμα του προστίμου θα λυθεί σε συγκεκριμένο χρόνο.

Ωστόσο, η υπόθεση της «συνδεδεμένης» εταιρείας που προβλέπεται ρητώς στη σύμβαση, προκάλεσε ζήτημα ερμηνείας αφού άλλο σημαίνει σύμφωνα με το γερμανικό και άλλο με το ελληνικό Δίκαιο.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Βενιζέλος είχε συνομιλίες με τις εμπλεκόμενες πλευρές και ζήτησε τον φάκελο της εταιρείας, προκειμένου οι νομικοί να δουν τη σύνθεσή της και πώς αυτή συνδέεται με την ΑDΜ.

Η ελληνική πλευρά εξέφραζε βεβαιότητα ότι οι θέσεις της είναι ισχυρές και αρμόδια πηγή τόνιζε χαρακτηριστικά πως «δεν περνούν οι μαγκιές και όποιος φέρει την ευθύνη της υπαναχώρησης θα χάσει πολλά λεφτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: